Experts comparen la situació de la grip amb la del 2018 i situen el pic entre aquesta setmana i la vinent

  • L'infectòleg Robert Güerri demana de no ser catastrofistes i defensa l'ús de la màscara en entorns sanitaris

VilaWeb

ACN

08.01.2024 - 11:34
Actualització: 08.01.2024 - 11:59

Experts en infeccions respiratòries han avisat que la situació sanitària actual no podia comparar-se amb la viscuda durant la pandèmia de la covid. En una entrevista a RAC 1, l’investigador del BIOCOMSC Enric Álvarez ha dit que les dades eren semblants a les de l’any 2018, amb 80.000 o 85.000 diagnòstics setmanals, i ha vaticinat que el pic d’infeccions seria entre final d’aquesta setmana i la vinent. El cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar, Robert Güerri, ha demanat de no ser catastrofistes i ha remarcat que el moment era complicat, però no de col·lapse. Amb tot, ha defensat l’ús de màscara en centres sanitaris i farmàcies per protegir els col·lectius vulnerables: “No hauria de ser obligació, sinó sentit comú”, ha apuntat.

Güerri ha dit que el concepte de “tridèmia” per a descriure l’actual episodi feia curt, perquè hi havia una confluència de covid, grip A i més virus respiratoris. Amb tot, ha recordat que era l’època de l’any en què això passava: “Abans que la covid existís hi havia hiverns molt dolents […] perquè en l’època freda els virus respiratoris circulen més i tenen més incidència en les persones vulnerables.” Tot i que del seu punt de vista no es pot parlar de col·lapse, perquè tots els pacients s’atenen tard o d’hora, sí que ha admès que cap sistema no està preparat per absorbir aquests pics enormes de demanda.

En aquest sentit, ha detallat que el virus que impactava amb més força era el de la grip A i ha avisat que la gravetat d’aquesta malaltia no era pas la infecció, sinó els efectes sobre aquests col·lectius més febles: “Descompensa moltes altres malalties i fa que aquestes persones acabin hospitalitzades”, ha detallat.

També s’ha referit a la vaccinació i ha demanat que aquest segment de la població es protegís. “El fet d’estar vacunat de la grip i de la covid protegeix envers formes més greus d’aquestes malalties”, ha defensat. Així, ha lamentat que molta gent s’hagi pensat que amb dos vaccins de la covid n’hi havia prou i no calia posar-se la dosi de record. “L’eficàcia amb el pas del temps es va perdent, sobretot amb gent més gran, per tant, tenen més risc de fer una infecció més greu.”

L’infectòleg de l’Hospital del Mar també s’ha referit al clima de cansament que arrosseguen els professionals. Ha dit que amb aquesta mena d’episodis tendien a reviure tot allò que va passar durant la pandèmia. “Ho han donat tot”, ha dit Güerri, que ha comentat que quan l’any 2017 o 2018 es vivia un augment de casos com l’actual se sabia que duraria un temps concret i passaria, però que ara aquesta mena de situacions els recorden allò que fa tres anys que viuen.

Respecte de l’obligatorietat de dur màscara, ha considerat que era una eina útil en entorns sanitaris i ha opinat que va ser un error “renunciar-hi tan alegrement”. Ha explicat que a l’Hospital del Mar fa setmanes que es va prendre la decisió de recórrer a aquesta eina a l’hora d’interactuar amb pacients. Per aquesta raó, ha dit que veia bé que la mesura es fes extensiva a tots els centres sanitaris. A més, ha opinat que a les farmàcies també caldria fer-la servir. “Es tracta d’exercir una protecció envers les persones vulnerables. […] No hauria de ser obligació, sinó sentit comú.”

Per la seva banda, l’investigador del BIOCOMSC Enric Álvarez ha reconegut que la màscara no era una mesura que s’hagués de fer servir en l’àmbit general perquè no afectava la transmissió dels virus en l’àmbit poblacional, sinó que era pensada per protegir els qui tenen més probabilitats d’encomanar-se i desenvolupar complicacions.

Ha vaticinat que el pic d’infeccions serà entre principi d’aquesta setmana i principi de la vinent. Tot i que ha considerat que la tornada a l’escola i la feina podia fer que els nivells elevats poguessin mantenir-se més temps, ha deixat clar que no hi hauria una nova explosió de casos: “D’ací a tres setmanes hauríem de baixar.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor