Bankia i Caixabank estudien una fusió que donaria un pes determinant en l’accionariat al govern espanyol

  • El president Puig ha mantingut contactes amb les dues entitats i defensa que el nou banc tingui la seu a València

VilaWeb
Redacció
04.09.2020 - 00:13
Actualització: 04.09.2020 - 11:37

CaixaBank i Bankia han confirmat que negocien per ‘analitzar una fusió’, després de les autoritzacions dels respectius consells d’administració, segons sengles notes remeses a la Comissió del Mercat de Valors espanyola (CNMV). La nota de CaixaBank subratlla que fins ara no s’ha arribat a cap acord, més enllà de la signatura d’un pacte de confidencialitat per intercanviar-se informació i poder valorar l’operació. La notícia havia estat avançada pel diari Ara. L’endemà de la notícia el mercat borsari ha obert amb pujades molt importants pels dos bancs. CaixaBank ha pujat un 12,20% i Bankia un 30,08%.

Bankia també ha confirmat contactes amb CaixaBank per ‘analitzar una eventual oportunitat d’operació de fusió’ entre ambdues entitats. Fonts del Ministeri d’Economia espanyol han explicat que l’equip del Fons de Reestructuració i Ordenació Bancària (FROB) analitza permanentment les condicions del mercat per tal de protegir l’interès públic de la participació estatal a Bankia. I han afegit que en cas que la fusió vagi endavant s’analitzarà la proposta d’acord ‘amb l’optimització de la capacitat de recuperació d’ajuts’.

Abans que es conegués aquesta informació, Bankia i CaixaBank ja van tancar com alguns dels valors més alcistes del mercat. Bankia va pujar el 2,4% i CaixaBank, el 2,2%. Amb les pujades d’avui, la capitalització de Bankia ronda els 4.130 milions d’euros, i la de CaixaBank, els 12.178 milions.

Si la fusió es conforma, serà el pacte d’aquestes característiques més gran que hi ha hagut a l’estat espanyol aquests darrers anys, atès que són dues de les quatre entitats financeres més grans. Un 30% de les accions passarien a mans de CaixaBank com a primer accionista i el segon seria directament l’estat espanyol, amb un 20%. Actualment el govern espanyol té un 61,8% Bankia a través del FROB, controla un total de 1.897,4 milions d’accions de l’entitat, que a valor de mercat d’avui arriba als 2.561 milions d’euros.

Totes dues empreses tenen la seu a València i és ací on molt probablement s’instal·larà la seu de la nova entitat. Fonts pròximes a la presidència de la Generalitat Valenciana expliquen que els darrers dies el president Ximo Puig ha mantingut contactes amb les dues entitats. Segons que diuen ‘la Generalitat entén que el lògic i el raonable seria que la seu de l’entitat resultant fos a la ciutat de València’. Això, afegeixen, que seria ‘una fita molt positiva’ pel País Valencià ‘dins del respecte absolut a les decisions que prenguin dues entitats privades’.

D’altra banda, el nou conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Ramon Tremosa, ha dit que li agradaria que ‘CaixaBank tornés a Barcelona’ i ha criticat que la futura entitat pretengui tenir la seu a València, que el president sigui de Bankia i que el govern espanyol tingui ‘una minoria important de blocatge’ a l’accionariat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor