Qui hi ha a favor i en contra d’investir Illa a ERC?

  • Bona part de l’executiva d’ERC, el govern i uns quants batlles, a favor del pre-acord per a investir Illa · La diputada al congrés espanyol Pilar Vallugera i l'ex-batlle de Tarragona Jordi Ricomà han dit que hi votarien en contra

VilaWeb
Redacció / ACN
01.08.2024 - 13:09
Actualització: 01.08.2024 - 13:54

Manquen vint-i-quatre hores perquè els militants d’ERC puguin decidir sobre el pre-acord amb el PSC per a investir Salvador Illa, i uns quants dirigents i càrrecs electes d’ERC s’hi han posicionat públicament. La secretària general del partit, Marta Rovira, l’ha defensat i ha dit que era un “salt endavant importantíssim”. En canvi, l’ex-president d’ERC, Oriol Junqueras, no ha dit què votaria i s’ha limitat a mostrar “respecte” pel pre-acord. Bona part de l’executiva d’ERC, membres del govern i batlles dels republicans s’han mostrat favorables a l’entesa, però també han aparegut veus contràries. La diputada al congrés espanyol Pilar Vallugera, el conseller nacional del partit Joan Puig i ex-diputats han fet públic el seu “no” a la consulta.

Malgrat el silenci de Junqueras, uns quants polítics afins a ell s’hi han posicionat a favor. Juli Fernández, secretari general adjunt de la formació i membre de l’equip negociador amb el PSC, ha defensat el “sí” perquè diu que aprofundeix la sobirania fiscal de Catalunya. Oriol López Mayolas, vice-secretari de Coordinació Interna d’ERC i també integrant de l’equip negociador, ha alabat la tasca del partit per a assolir el pacte i ha anunciat que hi votarà a favor. El secretari d’Organització, Pau Morales, també ha defensat l’acord davant els militants, i Lluís Salvadó, que fou secretari d’Hisenda quan Junqueras era conseller d’Economia, considera que el pacte, en matèria fiscal, “és absolutament històric pel contingut”.

En canvi, Helena Solà, perfil que també es considera pròxim a Junqueras, ha expressat públicament el rebuig al tracte perquè creu que fragmentarà el partit. A més, diu que cal mirada llarga i evitar moviments que, a parer seu, no entenen ni els electors ni els militants.

El govern i l’executiva defensen el “sí”

Aquests darrers dies els militants d’ERC han fet assemblees territorials per discutir els punts a favor i en contra del pre-acord. A la del Maresme, hi va participar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que també ha defensat públicament el vot a favor: “Suposa un salt endavant sense precedents cap a la sobirania fiscal, garanteix el compromís amb la llengua catalana, aprofundeix en la resolució del conflicte polític i manté polítiques republicanes transformadores”, ha escrit.

El dia que es va anunciar l’acord, alguns consellers com ara Carles Campuzano, Roger Torrent, Natàlia Mas Guix, Ester Capella, Meritxell Serret, Tània Verge i Joan Ignasi Elena van acompanyar Raquel Sans a la conferència de premsa per a anunciar el pre-acord i ja n’hi ha molts que s’han mostrat partidaris del pacte amb els socialistes.

També bona part de l’executiva ha fet públic que estava a favor de ratificar el pacte, amb noms destacats, com ara la secretària general adjunta, Marta Vilalta, el president del grup parlamentari, Josep Maria Jové, i el vice-secretari general de Comunicació, Oriol Duran.

A més, uns quants batlles d’ERC han signat un article conjunt a Nació en què avalen el pre-acord. Hi ha noms com ara el de Marc Aloy, batlle de Manresa, Aurora Carbonell (Sitges), Marc Giribet (Sant Andreu de la Barca), Jordi Viñas (Salt), Adam Tomàs (Amposta), Alba Pijuan (Tàrrega) i Ferran Estruch (Cardona). “Es tracta d’un molt bon acord i perquè una repetició electoral seria molt negativa per al conjunt del país”, diuen.

Vallugera, Puig i Ricomà hi estan en contra

A l’altra banda, algunes personalitats importants a ERC també han fet públic el seu “no” a la investidura d’Illa. La diputada al congrés espanyol Pilar Vallugera va ser una de les primeres a pronunciar-s’hi, fins i tot abans no es fes públic el pre-acord. També s’hi ha manifestat en contra el conseller nacional d’ERC Joan Puig, que a més va presentar una queixa a la Comissió de Garanties del partit contra la pregunta de la consulta en què demanava d’impugnar-la i de reformular-la.

També hi ha ex-diputats d’ERC, com ara Jordi Orobitg i Carles Castillo, que han expressat que hi votarien en contra a la consulta. “Conec personalment a Illa, i sé com és d’insegur, ultracatòlic, conservador i fals, ningú no em convencerà que ara s’ha tornat progressista”, va dir Castillo, que havia estat del PSC. Orobitg va piular: “Existeixen massa condicionants externs, que fugen de la capacitat de decisió d’Esquerra, que fan inviable el compliment.”

També s’han decantat pel “no” militants com ara l’ex-batlle de Tarragona Pau Ricomà per les inconcrecions referents al finançament singular i perquè diuen que “el PSC actual no té res a veure amb el dels anys 80”. El batlle d’Olesa de Montserrat, Jordi Parent, tampoc és partidari de l’acord i ha usat l’etiqueta #NoAmbElMeuVot, que aquests dies és tendència entre els detractors del pacte amb els socialistes. També n’és contrari el batlle de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió.

D’igual manera s’ha manifestat el portaveu de la Diputació de Girona i ex-batlle de Roses, Joan Plana; el portaveu d’ERC Sabadell, Gabriel Fernàndez, i l’ex-conseller Alfred Bosch.

El Jovent Republicà va dir que no volia investir Illa i serà decisiu

El Jovent Republicà, que té una diputada al grup parlamentari d’ERC que és determinant perquè el PSC, ERC i Comuns arribin a la majoria absoluta, Mar Besses, va avisar al juny que estava en contra d’investir Illa. Ara, això no vol dir que ja hagin decidit què votarà Besses i convocaran un consell nacional una vegada se sàpiga el resultat de la consulta per decidir el posicionament. Podrien decidir de votar en contra d’Illa i, en conseqüència, fer que hi hagués noves eleccions

A banda, el col·lectiu intern d’ERC Primer d’Octubre, crític amb la direcció, ha emès un comunicat en què demana el “no” a Salvador Illa i recorda que va avalar l’aplicació de l’article 155. A més, diu que la modificació de la LOFCA –necessària per a traspassar a Catalunya la gestió dels imposts– necessita majoria al congrés espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor