L’ex-directora de la DGAIA desvincula la responsabilitat de la Generalitat en el cas de la menor violada: “No estava tutelada”

  • Ester Sara Cabanes diu que la investigació sobre la xarxa de pederàstia no hauria existit sense l'actuació de la DGAIA

VilaWeb
L'ex-cúpula de Drets Socials i de la DGAIA, en la comissió de Drets Socials (fotografia: ACN / Nazaret Romero).
28.05.2025 - 14:54
Actualització: 28.05.2025 - 22:46
00:00
00:00

Ester Sara Cabanes, directora de la DGAIA entre l’any 2018 i el 2024, ha parlat per primera vegada públicament sobre cas de la menor de dotze anys que va ser violada per una xarxa de pederàstia. Ho ha fet en la comissió de Drets Socials del parlament aquest matí, on ha assistit acompanyada de Chakir el Homrani, ex-conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, i els ex-secretaris generals del departament Josep Ginesta i Oriol Amorós. Abans, hi ha comparegut l’ex-director de la DGAIA Ricard Calvo.

En la compareixença, Sara Cabanes ha provat de desvincular la responsabilitat de la Generalitat de Catalunya en el cas de la menor violada. Ha negat que la DGAIA tingués la tutela de la menor, tal com s’ha dit darrerament. “La nena no estava tutelada per la Generalitat de Catalunya”, ha dit. De fet, segons ella, va ser gràcies a l’actuació de la DGAIA que es va poder destapar la xarxa de pederàstia que hi havia al darrere. No obstant això, la Generalitat sí que en tenia la guarda. També ha explicat que la situació de la menor era molt complicada perquè li va tocar viure la separació dels pares i la mort de la mare.

El cas es detecta arran d’un escapoliment

Sara Cabanes ha explicat que la menor va ingressar en un centre d’infants a petició dels pares el maig del 2021. En aquest centre, la menor hi feia unes quantes nits, les sortides es podien controlar més i els educadors provaven d’establir una relació de confiança.

L’octubre del 2021, hi va haver un escapoliment. Va desaparèixer durant dos dies i quan va tornar, l’equip d’educadors socials va començar a explorar la jove i va detectar que tenia una relació amb un home que, presumptament, era molt més gran que ella.

Finalment, la jove ho va confessar. “Quan un està en un servei preveniu, no es necessita permís per a entrar i sortir. El permís el donen els pares. Quan la noia torna, se l’explora i allà és quan es comença a detectar que té una relació amb un home que no és adequada. I es comença a discernir què passa”, ha explicat Sara Cabanes.

Segons fonts de l’anterior govern, l’octubre del 2021, després de l’escapoliment, se li va retirar el telèfon mòbil i la van fer interactuar amb la seva parella a través de l’ordinador, del qual era titular la DGAIA. Amb això, es van poder descarregar informació clau i van traslladar-la a la policia.

Denúncia als Mossos i investigació

Poc després de saber-se, els pares, acompanyats de la directora del centre, van presentar una denúncia als Mossos d’Esquadra. A partir d’aquí, els professionals van començar a cercar informació sobre l’home.

“Els professionals fan recopilació de material, identificació de perfils d’Instagram, webs, aplicacions, i es porta a la unitat d’investigació. A la DGAIA, sabem que havia començat una investigació i que dos anys abans és quan hi va haver la primera violació”, ha dit Sara Cabanes.

Sara Cabanes ha lloat la tasca de la DGAIA i dels professionals: “Si la DGAIA no hagués fet el que hagués fet, mai no hauria existit l’operació Dàmocles [així és com es coneix l’operació policíaca dels Mossos sobre la xarxa de pederàstia]. Ve perquè la DGAIA detecta coses que no van bé i ho posa en coneixement dels Mossos, judicatura i fiscalia”.

Barnahus i formació

Segons Sara Cabanes: “Teníem clar que l’abordatge d’abusos sexuals no era el que corresponia, no hi havia abordatge integral. Per això s’impulsa Barnahus, amb la prova pilot a Tarragona”. És un model integrat d’atenció infantil per a nens, nenes i adolescents víctimes de violència sexual o altres formes greus de maltractament. El seu objectiu principal és evitar la revictimització dels menors i garantir una resposta coordinada, especialitzada i centrada en l’infant.

Segons Sara Cabanes, d’ençà del cas de la menor violada, s’ha ofert formació especialitzada en els professionals del sistema de protecció. “I es crea un protocol amb mossos d’esquadra en la unitat de tràfic i explotació sexual. En cada territori, hi ha un referent de Mossos i de la DGAIA, que decideixen i orienten els passos que s’han de fer”.

VilaWeb fa trenta anys. Ens feu un regal?

Cada dia oferim el diari amb accés obert, perquè volem una societat ben informada i lliure.

Ajudeu-nos a celebrar-ho fent una donació única i sense cap més compromís.

(Pagament amb targeta o Bizum)

Recomanem

dldtdcdjdvdsdg
301234567891011121314151617181920212223242526272829303112345678910
dldtdcdjdvdsdg
301234567891011121314151617181920212223242526272829303112345678910
Fer-me'n subscriptor