22.12.2023 - 08:38
|
Actualització: 22.12.2023 - 10:14
Un equip d’arqueòlegs excava a l’Hort del Cavaller d’Isona, al Pallars Jussà, una casa de l’alt imperi romà. L’excavació es concentra en una superfície d’uns sis-cents metres quadrats i se n’han retirat les parts enderrocades per poder arribar a nivells inferiors i delimitar les diferents estances i els seus usos. Els treballs se centren al pati central a partir del qual s’articulen les habitacions. L’arqueòleg Xavi Bermúdez ha dit que amb la mica que se n’havia excavat ja s’apreciava que era una casa gran, per la seva extensió, i amb poder adquisitiu, pels materials trobats. Hi ha marbres, parets pintades i vidres de finestres, cosa que vol dir que la casa estava ben aïllada.
Arribar al nivell dels paviments permetrà als arqueòlegs de saber els usos de les estances: magatzem, cuina i menjador. Els materials que es trobaran a l’interior de cada espai donaran informació important de l’ús i la societat que l’habitava. Els murs, d’uns vuitanta centímetres, tenen prou capacitat per sustentar un segon pis, que caldrà confirmar amb la recerca si hi era o no.
L’arqueòloga Cristina Belmonte ha explicat que una característica que fa que Isona sigui diferent de les ciutats romanes de Guissona o Lleida és que la muralla ha permès de veure que va créixer més que no s’esperava. En un moment determinat, la zona dins el mur es fa petita i la ciutat creix per fora. Aquesta muralla es pot convertir en la més gran de Ponent, tant en extensió com en altura, i pot arribar a superar els dos metres.
Ciutat romana Aeso
A Aeso arribaven materials fets amb ceràmica d’Itàlia, Occitània o el nord de l’Àfrica i en sortien matèries primeres, com ara els cereals, la sal i el ferro. Algunes d’aquestes restes de ceràmica han vist la llum en aquesta campanya d’excavació.
A l’Hort del Cavaller no s’hi van construir edificacions a sobre i solament es va tapar la vila romana per fer-hi horts. Aquest fet ha permès de conservar la trama urbana completa i poder entendre i, posteriorment, veure com era una ciutat romana, amb la muralla, la porta d’entrada i el carrer principal, amb les cases a banda i banda.
Aquesta actuació forma part del projecte quadriennal de recerca sobre la ciutat romana d’Aeso 2022-2025. L’excavació té el suport de l’Ajuntament d’Isona i Conca Dellà i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI).