Les excavacions a la Ciutadella de Roses descobreixen una necròpolis infantil dels segles IV i V

  • Associada a l'església paleocristiana, hi ha una dotzena de tombes fetes amb àmfores on es dipositava el cos de l'infant

VilaWeb

ACN

13.07.2023 - 15:37

Les excavacions d’estiu a la Ciutadella de Roses (Alt Empordà) han descobert una necròpolis infantil dels segles IV i V dC. Els treballs, fets en el marc del cinquè Curs Internacional d’Arqueologia Medieval i Moderna, han permès desenterrar més d’una dotzena de tombes infantils. Tots els enterraments menys un es van fer a l’interior d’àmfores, un mètode habitual a l’època. En paral·lel, les excavacions també han permès identificar un altre cementiri d’època moderna al nord del claustre del monestir de Santa Maria. Correspon als segles XVII-XVIII i certifica que, tot i que aleshores la població ja s’havia traslladat fora del recinte de la fortalesa, l’església i el cementiri es mantenien com a espais de culte.

El cinquè curs internacional d’arqueologia a la Ciutadella de Roses va començar el 26 de juny i s’acabarà demà. Durant aquestes setmanes, quinze estudiants universitaris de Catalunya, França i Itàlia s’han centrat a excavar la zona del claustre del monestir de Santa Maria de Roses, per estudiar-ne l’evolució. La recerca arqueològica al claustre ha permès descobrir una necròpolis infantil associada a una església paleocristiana (precedent del mateix monestir). S’hi han identificat més d’una dotzena de tombes infantils. Totes menys una s’havien fet en àmfores, un mètode habitual a l’època. S’obria el recipient per un dels extrems, les despulles dels infants es dipositaven a l’interior i, després de tornar-la a tancar, l’àmfora s’enterrava.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Segons subratllen els arqueòlegs de la UdG, si bé l’existència de l’església paleocristiana associada a un cementiri ja es coneixia, ara s’ha descobert que la superfície ocupada per l’espai religiós era molt més gran del que se suposava. I que, a més, era molt més complexa d’allò que es creia inicialment (perquè el complex primigeni es va ampliar, i va englobar part del cementiri descobert al seu interior).

Les excavacions també han permès identificar un cementiri modern (dels segles XVII-XVIII) al nord del claustre. Aleshores, l’església del monestir es feia servir com a temple parroquial. “El fet destacable, en aquest cas, és que en uns moments en què la població ja s’havia traslladat fora de la Ciutadella, l’església es continuava fent servir com a parròquia i com a cementiri civil”, expliquen els arqueòlegs.

Curs internacional

Organitzat per la Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic de la Universitat de Girona (UdG) i l’Ajuntament de Roses, el curs internacional compta amb la col·laboració de la Fundació Girona Regió de Coneixement. Hi han participat universitaris catalans, francesos i italians, a més d’alumnes de l’Escola de Restauració.

A més de les pràctiques d’arqueologia de camp -és a dir, in situ- el curs també n’incorpora d’altres de restauració i consolidació d’estructures i materials arqueològics. Per això, l’excavació a la Ciutadella, el registre i la planimetria es combina amb les tasques a laboratori (neteja, classificació, dibuix) i altres activitats pràctiques (com la topografia o l’anàlisi d’arqueologia vertical).

El treball pràctic es combina amb conferències, que en el cas d’aquest 2023 se centren en els monestirs medievals. A més, també es fan sortides a espais i jaciments medievals emblemàtics. El curs internacional el dirigeix l’arqueòleg Marc Bouzas, que també coordina la Càtedra, i la coordinació tècnica va a càrrec de l’arqueòleg Lluís Palahí. L’arqueòleg Jordi Vivo hi col·labora i Cristina Garcia (ABAC) dirigeix les pràctiques de restauració.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor