14.07.2020 - 23:43
|
Actualització: 15.07.2020 - 00:05
L’estat espanyol ha estat client d’NSO Group d’ençà del 2015, segons que ha informat la revista nord-americana Vice, que es basa en les revelacions d’un ex-treballador de l’empresa israeliana que ha preferit mantenir l’anonimat. L’ex-treballador diu que fou el Centre d’Intel·ligència espanyol (CNI) que va pilotar la contractació del programa. NSO és l’empresa que va desenvolupar Pegasus, un programari ‘maligne’ destinat a infiltrar-se en telèfons mòbils de particulars i prendre’n tota la informació.
Tot just ahir, el diari britànic The Guardian i l’espanyol El País varen revelar que el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, n’havia estat víctima entre l’abril i el maig de l’any passat. També sembla que ho foren l’ex-diputada exiliada Anna Gabriel, l’ex-conseller Ernest Maragall, l’activista de l’ANC Jordi Domingo i, segons que ha avançat elDiario.es, el conseller Jordi Puigneró i el director tècnic de la Casa de la República, Sergi Miquel. La font de la revista explica, a més, que el client havia ‘desblocat’ la possibilitat de fer servir el programa més enllà de l’estat espanyol, en territoris com ara l’estat francès, Malta o Mèxic.
Segons Vice, el seu informant ha declarat que a NSO estan ‘molt orgullosos’ d’ells com a clients. ‘Finalment, un estat europeu’, ha dit. Pegasus és una eina que només poden comprar governs estatals o forces de seguretat i intel·ligència i NSO assegura que oficialment només és permès per a perseguir terroristes o grans criminals. Vice diu que no té prou proves per a afirmar que el govern espanyol sigui darrere de la contractació per a perseguir independentistes, però que, si es confirmés, ‘seria el primer cas conegut d’un govern europeu que fa servir aquesta mena de tecnologia contra polítics dins Europa’.
La revista també recull declaracions del president Carles Puigdemont: ‘Ja fa temps que Espanya fa servir mètodes autoritaris. Jo mateix tenia un dispositiu de rastreig al meu cotxe que és investigat per les autoritats belgues. La UE no pot esperar més a actuar, tenim noves proves que l’estat de dret a Espanya està del tot destrossat.’ Així mateix, un expert en tecnologia de vigilància que havia treballat al Parlament Europeu, Mathias Vermeulen, recorda: ‘No és la primera vegada que hi ha acusacions d’espionatge a opositors a Espanya.’ I subratlla: ‘El 2012 polítics independentistes ja van acusar el govern espanyol d’espionatge.’ ‘Amb tot –prossegueix– fer servir eines extraordinàries com Pegasus contra polítics elegits democràticament és una novetat a Europa i s’hauria d’investigar immediatament.’