La virulència de les protestes a Sri Lanka força la dimissió del president Rajapaksa

  • Els manifestants han assaltat el palau presidencial i han cremat la residència del primer ministre, que també ha dimitit · Hi ha hagut com a mínim cent tres ferits

VilaWeb

Redacció

09.07.2022 - 18:30
Actualització: 10.07.2022 - 12:09

Les protestes antigovernamentals de Sri Lanka han aconseguit de tombar el president, Gotabaya Rajapaksa, i el primer ministre, Ranil Wickremesinghe. Segons la premsa singalesa, el màxim dirigent del país renunciarà al càrrec el dimecres vinent per evitar un bany de sang. El càrrec l’assumirà de manera interina el president del parlament de Sri Lanka. La cambra, en un termini de trenta dies, haurà d’elegir un nou cap d’estat. Per la seva banda, Wickremesinghe ha assegurat que dimitia per tal d’afavorir la creació d’un govern de concentració.

Les manifestacions contra el govern, arran de la crisi econòmica que escanya el país, van fer ahir un pas inèdit quan milers de persones van assaltar el palau presidencial i el van ocupar. El president Rajapaksa va ser evacuat per part de militars que el van traslladar a una localització sense identificar. Ara per ara, hores després de l’assalt, no se sap on és, cosa que alimenta els rumors que ha abandonat el país.

La policia ha reprimit amb duresa les protestes amb gasos lacrimògens, però també ha disparat munició real contra els manifestants. Ara bé, la revolta no s’ha acabat ací. Centenars de persones, després de l’assalt al palau presidencial, s’han dirigit a la residència del primer ministre, Ranil Wickremesinghe, i li han calat foc. Hi ha hagut com a mínim cent tres ferits, dels quals onze són periodistes.

Sri Lanka sofreix la pitjor crisi econòmica d’ençà de la independència de la Gran Bretanya (1948). Bona part de la població no té accés a combustible i més béns de primera necessitat. Ara mateix, el país té una inflació de gairebé del 55% (les previsions la situen al 70% en els mesos vinents) i sofreix apagades elèctriques constants.

Abans de les dimissions de Rajapaksa i Wickremesinghe, els manifestants ja havien aconseguit ara fa unes setmanes la dimissió d’un altre primer ministre, Mahinda Rajapaksa, que és germà del fins ara president. La gran pregunta ara és què passarà amb el govern de Sri Lanka, que ara fa uns dies negociava amb el Fons Monetari Internacional (FMI) un rescat de tres mil milions de dòlars per intentar de salvar l’economia.

Vegeu ací més imatges de l’assalt al palau presidencial a Colombo:

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

A part del president i el primer ministre, la revolta popular també s’ha cobrat tres víctimes polítiques més. El ministre de Transport, Autopistes i Mitjans de Comunicació, Bandula Gunawardena; el de Turisme i Terres, Harin Fernando; i el de Treball, Manusha Nanayakkara, han deixat els seus càrrecs com a resposta a les protestes i a la crida de formar un govern de concentració.

D’altra banda, el cap de l’estat major de les forces armades, Shavendra Silva, en un missatge institucional, ha demanat a la població que col·labori amb l’exèrcit i la policia per a garantir la seguretat i la pau als carrers.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor