11.05.2024 - 14:26
|
Actualització: 11.05.2024 - 17:14
L’organització d’Eurovisió ha desqualificat els Països Baixos, que no disputaran la final d’avui, per l’incident ocorregut després de l’actuació de l’artista neerlandès Joost Klein en la semifinal de dijous.
Eurovisió, que es fa aquesta nit a la ciutat sueca de Malmö, ha explicat que havien pres la decisió pel “comportament inapropiat” del cantant dels Països Baixos i ha reafirmat el compromís amb proporcionar un entorn de feina segur. “Mantenim una política de tolerància zero cap al comportament inapropiat en el nostre esdeveniment i ens comprometem a proporcionar un entorn de treball segur per a tots els treballadors del concurs. Per això, el comportament de Joost Klein cap a un membre de l’equip és considerat contrari a les normes del concurs”, ha indicat l’organització. La final del 68è festival de la cançó tirarà endavant amb vint-i-cinc actuacions de les vint-i-sis previstes. Una decisió que ha encès encara més la flama entre una part de la població, que es queixa que se n’hagi exclòs aquest concursant i no el d’Israel.
De fet, aquest és un dels festivals més problemàtics d’aquests darrers anys per la participació d’Israel. En total, hi ha participat quaranta-cinc vegades d’ençà del 1973, i l’ha guanyat quatre. Enguany hi actuarà amb la cançó “Hurricane”, d’Eden Golan. Originalment titulada “Pluja d’octubre”, contenia una lletra que semblava fer referència a l’atac d’Hamàs del 7 d’octubre. Això va fer que els organitzadors la rebutgessin en un primer moment perquè infringia les normes de neutralitat política, i finalment Israel va presentar una versió modificada que va acabar essent acceptada. L’acceptació d’Israel a Eurovisió va fer esclatar unes quantes protestes, encapçalades per activistes i músics, que demanaven que s’eliminés la candidatura israeliana per la guerra de Gaza. Les manifestacions han estat sobretot a Suècia, país amfitrió del festival. Milers de persones s’han concentrat a Malmö per protestar contra Israel amb proclames com ara “Palestina mai morirà” i “Deixeu de bombardar hospitals!”.
Golan fins i tot va rebre amenaces de mort, i per això la Unió Europea de Radiodifusió va publicar una declaració en què denunciava “els abusos, la incitació a l’odi o l’assetjament dirigits als nostres artistes, o bé a qualsevol persona relacionada amb el concurs”. La policia sueca és en estat d’alerta per les protestes pro-palestines previstes a Malmö durant el festival i, per la seva banda, Israel ha emès un advertiment de viatge per als israelians a Malmö.
Però, a més, dijous, pocs minuts abans de la segona semifinal d’Eurovisió, l’organització va prohibir la bandera de Palestina i qualsevol cartell amb missatges pro-Palestina. Concretament, es restringeix l’accés al recinte de banderes que no siguin exclusivament dels països que participen en el concurs.
En les darreres hores, s’ha sabut que Irlanda, Grècia i Suïssa no han participat en la desfilada de l’últim assaig d’Eurovisió, després de l’expulsió del candidat dels Països Baixos, a causa d’una “situació” per la qual s’ha reunit amb l’UER.