10.05.2024 - 21:40
|
Actualització: 10.05.2024 - 21:43
Aquest vespre a les 21.00 es fa a Malmö la gran final del Festival d’Eurovisió i per primera vegada RTVE oferirà una transmissió en català de la gala. No és pas la primera volta que és transmesa en català: entre el 2004 i el 2009, coincidint amb la participació d’Andorra, la televisió pública andorrana va transmetre el festival en català; però quan va deixar de concursar-hi també va haver d’interrompre’n les transmissions. Però enguany RTVE oferirà una transmissió amb les veus dels periodistes Sònia Urbano i Xavi Martínez a la plataforma digital RTVE Play.
A més, abans de la gala, la desconnexió territorial de Catalunya de La 2 emetrà a les 19.30 el documentari Catalunya, 12 punts, un programa que repassa el pas d’artistes catalans per Eurovisió. Cantants com ara Salomé (que va guanyar el 1969), José María Bacchelli (participant del 1981), Nina (1989); David Fernàndez, Rodolfo Chikilicuatre (2008); Alfred García (2018) i Miki Núñez (2019) explicaran com va ser la seva experiència sobre l’escenari d’Eurovisió i el camí fins a arribar-hi. Al documentari també apareixen seguidors del festival, com ara Àlex Marteen, Reyes del Amor, Luis Troquel i Xavi Martínez, veu de la transmissió en català.
Trenta minuts abans del començament de la gala, a les 20.30, Ràdio 4 farà una prèvia a La green room de Ràdio 4, en què s’explicarà la darrera hora abans del començament de la gran final amb la participació d’Alex Marteen, i continuarà amb la transmissió de tota la final. A més, RAC1 i RAC 105 transmetran la final d’Eurovisió amb RAC1visió, conduït per Jordi Armenteras i Enric Font; i Jordi Ramos a Malmö. El programa començarà mitja hora abans de la final, a les 20.30.
Com podeu veure Eurovisió en català?
La transmissió en català d’Eurovisió no passarà per l’antena convencional, sinó que caldrà cercar-la a la plataforma digital del canal, RTVE Play. S’hi pot accedir tant en un navegador web com en una televisió intel·ligent o un telèfon mòbil. Heu de cercar-la a la botiga d’aplicacions, i és disponible tant per a dispositius Android com per a iOs.
RTVE Play exigeix que els usuaris s’hi registrin per veure’n els continguts, però és de franc. Tan sols cal introduir-hi una adreça de correu electrònic i una contrasenya. Trobareu la transmissió en català al menú principal, al costat de les altres emissions en directe, o també podeu fer clic ací.
Com serà la final d’Eurovisió?
Després de les dues semifinals, aquesta nit actuaran les vint-i-sis propostes dels diferents estats que participen a Eurovisió. Per primera vegada a la història del concurs, els teleespectadors podran votar a partir del començament del concurs, una mesura per a evitar l’efecte que els darrers a actuar siguin més recordats. L’ordre d’actuació serà el següent:
- Suècia: Marcus & Martinus – “Unforgettable”
- Ucraïna: alyona alyona & Jerry Heil – “Teresa & Maria”
- Alemanya: ISAAK – “Always On The Run”
- Luxemburg: TALI – “Fighter”
- Països Baixos: Joost Klein – “Europapa”
- Israel: Eden Golan – “Hurricane”
- Lituània: Silvester Belt – “Luktelk”
- Espanya: Nebulossa – “Zorra”
- Estònia: 5MIINUST x Puuluup – “(Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi”
- Irlanda: Bambie Thud – “Doomsday Blue”
- Letònia: Dons – “Hollow”
- Grècia: Marina Satti – “Zari”
- Regne Unit: Olly Alexander – “Dizzy”
- Noruega: Gate – “Ulveham”
- Itàlia: Angelina Mango – “La Noia”
- Sèrbia: Teya Dora – “Ramonda”
- Finlàndia: Windows95man – “No Rules!”
- Portugal: Iolanda – “Grito”
- Armènia: Ladaniva – “Jako”
- Xipre: Silia Kapsis – “Liar”
- Suïssa: Nemo – “The Code”
- Eslovènia: Raiven – “Veronika”
- Croàcia: Baby Lasagna – “Rim Tim Tagi Dim”
- Geòrgia: Nutsa – “Firefighter”
- França: Slimane – “Mon Amour”
- Àustria: Kaleen – “We Will Rave”
Podeu escoltar ací totes les cançons participants:
L’Eurovisió d’enguany és polèmic perquè s’ha permès a Israel de participar-hi malgrat la invasió de Gaza, una actitud que contrasta amb la que es va prendre quan Rússia va envair Ucraïna i va ser expulsada del certamen. Per això s’han multiplicat els crits a boicotar el festival en general i l’actuació d’Israel en particular.
A banda, enguany coincideix que Suècia és l’amfitriona del festival d’Eurovisió amb l’efemèride dels cinquanta anys del triomf suec d’ABBA amb la cançó “Waterloo”, una de les més recordades de la història del concurs. Per celebrar-ho, després de les actuacions dels països concursants tres guanyadores d’Eurovisió cantaran una versió de “Waterloo”: Carola, guanyadora amb Suècia el 1992, Charlotte Perrelli, que també va fer guanyar Suècia el 1999; i Conchita Wurst, guanyadora amb Àustria el 2014.
A més, també actuarà fora de concurs la doble guanyadora sueca Loreen, que va ser la més votada el 2012 amb “Euphoria” i l’any passat amb “Tattoo”.