Suïssa guanya Eurovisió i Israel actua entre xiulets, crits i alguns aplaudiments

  • El festival d'enguany serà recordat com un dels més polèmics per la participació d'Israel enmig de la guerra a Gaza i l'expulsió dels Països Baixos

VilaWeb
Arnau Lleonart
12.05.2024 - 10:41
Actualització: 12.05.2024 - 14:03

Els representants de Suïssa a Eurovisió, Nemo, van guanyar anit el festival musical amb la cançó “The Code”, gràcies als 591 punts rebuts tant del jurat com dels espectadors. És la tercera victòria per a Suïssa a Eurovisió després de la victòria el primer any que es va fer el festival, el 1956, amb l’actuació de Lys Assia, i de la de Célin Dion el 1988.

Més enllà de la victòria de Suïssa, l’Eurovisió d’enguany serà recordat per la gran polèmica per la participació d’Israel al festival malgrat la invasió de Gaza, sobretot pel precedent recent de l’expulsió de Rússia el 2022 per la guerra d’Ucraïna. La representant d’Israel, Eden Golan, va actuar entre xiulets, esbroncades i alguns aplaudiments del públic, que es van repetir cada vegada que el jurat d’algun país donava algun vot a Israel. El conjunt dels jurats van donar-li 54 vots en total, cosa que va deixar l’actuació de Golan a la part baixa de la classificació fins que el vot dels espectadors va disparar-la fins a les primeres posicions amb 323 vots més. Finalment, va ser cinquena.

El festival d’enguany també serà recordat per l’expulsió del candidat de Països Baixos a causa d’una denúncia per un “incident” amb una membre de l’organització, del qual no van donar més detalls tot i que han negat que tingués a veure amb Israel, com han publicat alguns mitjans. Durant una estona també es va dubtar de si hi actuaria Irlanda, que no va participar en la desfilada de banderes de l’últim assaig general com a queixa perquè la televisió publica israeliana l’havia criticada, però finalment sí que va actuar i, en acabat, va dir: “L’amor sempre triomfa contra l’odi.”

Fora del Malmö Arena, on es feia la final d’Eurovisió, hi va haver protestes ciutadanes de centenars de persones contra la participació d’Israel.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor