L’Europol manté l’independentisme català en l’informe sobre el terrorisme malgrat la carta del govern espanyol

  • Inclou l'independentisme català i basc entre "els més actius i violents de l'escena del separatisme espanyol" · Puigdemont va dir que no es podia negociar amb qui demanava de considerar terrorisme l'independentisme català

VilaWeb
Arnau Lleonart
31.10.2023 - 09:26
Actualització: 31.10.2023 - 12:31

L’Europol manté l’esment a l’independentisme català en l’informe anual sobre la situació i tendència del terrorisme a la Unió Europea. Ara fa un mes el govern espanyol va enviar una carta demanant formalment la retirada de les al·lusions a l’independentisme català dins l’apartat de terrorisme, perquè Carles Puigdemont havia assenyalat que per a negociar la investidura de Pedro Sánchez era imprescindible “el reconeixement i respecte a la legitimitat democràtica de l’independentisme”. L’Europol mateixa va dir que les dades que apareixen a l’informe eren aportades pels estats membres, és a dir, el govern espanyol. Per això, Puigdemont va dir que no es podia començar una negociació “amb qui demana a l’Europol que ens tracti de terroristes”.

Ara, el govern espanyol ha fet rectificar l’Europol a mitges. La nova versió de l’informe sobre el terrorisme europeu, publicada el 26 d’octubre, manté la mateixa redacció estigmatitzadora amb l’independentisme, i tot el canvi que han fet ha estat moure en la maquetació del document els dos paràgrafs que hi feien referència. Abans apareixien dins l’apartat “Terrorisme etnonacionalista i separatista” i ara són a l’apartat “Extremisme”. Heus ací el text d’aquests dos paràgrafs:

“A Espanya, els moviments independentistes català i basc són actualment els més actius i violents de l’escena del separatisme espanyol. Les seves narratives combinen el separatisme amb una visió d’extrema esquerra, encarant els missatges en contra de l’estat espanyol i les seves institucions, i també contra aspectes més amplis com el capitalisme. A més, uns quants grups nous i petits han sorgit en els cercles independentistes d’esquerres a Espanya.

El descontentament social i els problemes econòmics han estat utilitzats per aquests grups en els seus missatges contra l’estat espanyol i també com una oportunitat per a reclutar gent entre les capes més desafavorides de la societat.”

De fet, l’apartat “Extremisme” és nou, perquè abans aquest concepte apareixia unit sota el títol “Més formes de terrorisme i extremisme”. Els dos paràgrafs referents a l’independentisme van precedits d’una explicació del que consideren “Extremisme ambiental”.

El 26 de setembre el director del Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat espanyol (CITCO), Manuel Navarrete, va enviar una carta a la directora executiva de l’Europol, Catherine De Bolle, en què deia que amb la inclusió d’aquests paràgrafs a l’informe “s’entén que els moviments independentistes catalans i bascs serien considerats com a organitzacions terroristes”. Tot seguit deia que l’informe que l’estat espanyol va aportar a l’Europol no qualificava l’independentisme català de terrorista i per això demanava: “Se sol·licita la rectificació dels epígrafs perquè les al·lusions a l’independentisme català s’eliminin de l’apartat de terrorisme i es mantinguin en un epígraf independent com a independentisme.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Fer-me'n subscriptor