L’Europol irrita la comissió Pegasus del Parlament Europeu pel seu desconeixement i inacció

  • L'oficina policíaca descarta ara per ara de demanar als estats que investiguin l'espionatge

VilaWeb
Un cartell de l'Europol

Redacció / ACN

30.08.2022 - 14:36
Actualització: 31.08.2022 - 22:41

L’Oficina Europea de Policia (Europol) ha reconegut durant la comissió de Pegasus del Parlament Europeu que desconeixia que el programari d’espionatge es feia servir a la Unió Europa (UE). Diu que ho va saber gràcies a les revelacions de Citizen Lab i, de moment, no han demanat a cap país que ho investigui, malgrat que el nou reglament dóna a l’agència la iniciativa per a demanar investigacions als estats, que després són els que han de decidir si les fan o no. El subdirector executiu de l’Europol, Jean-Philippe Lecouffe, diu que estudien si emprenen accions.

La posició de l’Europol ha crispat els eurodiputats, que l’han acusat d’inacció amb l’espionatge. “Quant de temps esperarem? No ho sé, hem d’avaluar la situació i veure què fem”, ha dit Lecouffe. Ara per ara, cap estat els ha demanat ajut per a començar una investigació. Una posició que no sorprèn, atès que són els mateixos estats els qui adquireixen el programari.

En l’audiència al comitè de l’eurocambra, l’expert en seguretat d’Amnistia Internacional Claudio Guarnieri ha demanat als estats transparència. “No es pot dir que no pot haver-hi transparència per qüestions de seguretat nacional”, ha dit. També ha reclamat més informació sobre on van a parar els sistemes d’espionatge i amb quin ús. Segons Guarnieri, és una indústria “fora de control” i cal frenar-la, i remarca que cal abordar les reparacions a les víctimes. “Hi ha molts riscos per als drets humans”, ha afegit.

La directora jurídica del Centre Europeu pels Drets Constitucionals i Humans, Miriam Saage-Maaß, ha demanat una moratòria a la venda i exportació de programaris com Pegasus fins que es creï un “règim robust de drets humans” per a la importació d’aquests sistemes. Segons Saage-Maaß, cal fer una avaluació de risc per als drets humans abans d’autoritzar la compra de programaris com Pegasus.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor