Europa vol lleis més dures contra les màfies que trafiquen amb immigrants

  • Brussel·les diu que no es criminalitzarà l'assistència humanitària de les ONG

VilaWeb
L'eurocomissària de l'Interior, Ylva Johansson, durant una conferència de premsa a Brussel·les.

Europa Press / Redacció

28.11.2023 - 18:30

La Comissió Europea ha demanat avui d’endurir la legislació contra les màfies que trafiquen amb immigrants. Ha reclamat una definició clara del delicte de tràfic per perseguir els que s’enriqueixen amb les rutes il·legals i penes d’almenys quinze anys de presó per als casos més greus que acaben amb la mort dels que intenten arribar a la Unió Europea.

“Es tracta de posar el focus on s’ha de posar: castigar les màfies, mai els migrants”, ha expressat en una conferència de premsa a Brussel·les la comissària d’Interior, Ylva Johansson.

Brussel·les vol millorar el marc regulador a la Unió Europea per comptar amb normes mínimes comunes tant per prevenir el trànsit il·legal de gent com per contrarestar l’activitat de les màfies que faciliten el trànsit i estada irregular en sòl comunitari.

En aquest context, els serveis comunitaris són partidaris d’harmonitzar les penes contra les formes més greus de trànsit d’immigrants perquè s’augmenti de vuit a almenys quinze anys els càstigs màxims per als casos en què l’activitat il·legal té com a conseqüència la mort de gent.

Per això, també adverteix de la necessitat de comptar amb una definició més clara del delicte de contraban que generi beneficis econòmics o materials, així com quan tingui altes probabilitats de causar danys greus a la gent. Els anuncis a les xarxes socials i altres plataformes animant a entrar il·legalment a la Unió Europea també s’hauran de considerar delicte, d’acord amb la proposta de l’executiu comunitari.

Una altra de les claus és que s’apliqui en situacions a alta mar la jurisdicció dels estats membres on es van registrar les embarcacions o avions utilitzats per recórrer la ruta il·legal, així com als delictes comesos per persones jurídiques que operen a la UE. Brussel·les aclareix sobre aquest punt que l’objectiu és atacar les màfies i, per tant, no s’hauran de criminalitzar activitats com l’assistència humanitària de les ONG, que tenen l’obligació legal de cerca i rescat a alta mar, ni l’ajuda dels familiars o altres immigrants.

També s’hauran de reforçar els mitjans i recursos disponibles perquè les autoritats nacionals puguin combatre les màfies, a més d’afavorir la recopilació i l’intercanvi de dades.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor