Europa viu un brot sense precedents de grip aviària

  • El risc d’infecció per a la població d’Europa en general és baix

VilaWeb

Júlia Julbe

03.10.2022 - 21:40
Actualització: 05.10.2022 - 21:47

Europa viu una epidèmia de grip aviària sense precedents, segons que ha alertat el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) en un informe. L’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) ha explicat que l’actual brot té un abast enorme, que afecta trenta-set països europeus. Hi ha molts animals malalts: s’han detectat 2.467 brots d’aviram en granges i ha calgut sacrificar 48 milions d’ocells. A més, s’han detectat 3.573 ocells silvestres infectats. En l’informe l’ECDC conclou: “La temporada de grip aviària d’alta patogenicitat del 2021-2022 és la més gran que hi ha hagut mai a Europa.”

El risc d’infecció per als humans és baix

Avui, hores després de la publicació del document, es comunicava a Espanya el segon cas de grip aviària H5N1 en humans d’Europa. El primer fou al Regne Unit el desembre de l’any passat. D’aquesta variant, que es va detectar per primera vegada l’any passat, només se n’han trobat tres casos en humans a tot el món. No és estrany que n’hi hagi tan pocs, perquè el contagi entre persones és, ara com ara, anecdòtic. Però l’OMS està preocupada per la possibilitat que el virus muti i es comenci a transmetre entre humans.

Tot i el baix risc d’infecció en la població general, l’ECDC assegura que entre els treballadors que hi estan exposats és entre baix i mitjà. De fet, el cas que avui s’ha notificat era el d’un treballador d’una granja de Guadalajara.

Les granges del país no n’han notificat casos

A començament d’any, el govern va anunciar el confinament de tot l’aviram que es criava a l’aire lliure, després de trobar cinc ocells salvatges morts per grip aviària a Soses (Segrià). Tanmateix, als Països Catalans, no se n’ha notificat cap cas en granges d’ençà del 2017. Ahir la directora de la Federació Avícola Catalana, Anna Toda, va llevar gravetat a la notícia. En una entrevista a RAC-1 va recordar la diferència entre l’afectació als ocells silvestres i als de granja. Així i tot, va afegir: “Tot el sector està preocupat perquè en qualsevol moment ens pot afectar. Cal actuar per prevenir el contagi de la malaltia a l’aviram.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor