Europa obliga a Polònia suspendre una reforma que podria posar en risc la independència judicial

  • La nova normativa polonesa obliga els magistrats del Suprem a jubilar-se als 65 anys, i no als 70, fet que implica que 27 dels 72 jutges actuals es vegin obligats a deixar el càrrec de cop i volta

VilaWeb
Andrzej Duda, president de Polònia
Redacció
19.10.2018 - 18:17

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) obliga a Polònia a suspendre cautelarment una reforma que podria posar en risc la independència judicial. El tribunal europeu amb seu a Luxemburg ha anunciat avui l’adopció de mesures provisionals contra la nova llei de jubilació dels magistrats del Tribunal Suprem polonès que va denunciar la Comissió Europea. Fins que resolgui el cas, el TJUE exigeix a Varsòvia que aturi aquesta reforma perquè aprecia un risc de ‘perjudici greu i irreparable’ d’un dret fonamental com és el de la independència judicial.

En concret, l’alt tribunal europeu reclama al govern polonès liderat pel partit d’ultradreta Llei i Justícia que ‘suspengui l’aplicació’ de la reforma i ‘adopti les mesures necessàries per garantir que els jutges del Tribunal Suprem afectats’ puguin ‘exercir les seves funcions’.

Denúncia de la CE
La Comissió Europea va denunciar Polònia el passat 24 de setembre al TJUE per adoptar una reforma judicial que ‘vulnera del principi d’independència judicial’. La nova normativa polonesa obliga els magistrats del Suprem a jubilar-se als 65 anys, i no als 70. La mesura, implica que 27 dels 72 jutges actuals es vegin obligats a deixar el càrrec de cop i volta. Segons la Comissió, la llei del Tribunal Suprem ‘és incompatible amb el Dret de la UE, perquè perjudica el principi d’independència del poder judicial’.

La normativa, que va entrar en vigor l’abril passat, ofereix als jutges afectats per la jubilació poder sol·licitar una pròrroga del mandat al president de la República, que ho pot concedir per tres anys i renovar una vegada. Però aquesta no marca criteris clars per aquesta decisió presidencial ni l’opció a un recurs, segons l’executiu europeu. Per això, la CE considera que la llei de Polònia sobre el Tribunal Suprem vulnera les obligacions d’aquest país pel que fa als tractats i la Carta de Drets Fonamentals de la UE.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor