27.07.2017 - 15:33
ROMA, 27 (Reuters/EP)
Itàlia pretén desplegar diversos vaixells en aigües líbies per a final d’agost per combatre el tràfic de persones i frenar el flux d’immigrants i refugiats, segons ha indicat aquest dijous una font governamental.
Aquest divendres, el Govern que presideix Paolo Gentiloni discutirà un pla per a la missió per a la seva aprovació i la votació al Parlament per donar suport a la mesura podria celebrar-se la setmana vinent, ha precisat la font.
“El nombre exacte de vaixells i marins encara s’està elaborant”, ha indicat la font. Si el Parlament dóna el seu vistiplau, la missió podria començar a final d’agost”, ha precisat, i ha afegit que la Marina pot estar llesta per ser desplegada “en qüestió d’hores”.
Gentiloni s’ha reunit aquest dijous amb els caps militars i amb els seus ministres per discutir “sobre seguretat, immigració i la situació a Líbia”, segons un comunicat.
El primer ministre va dir aquest dimecres que el Govern d’unitat libi, amb el suport de l’ONU i reconegut internacionalment, ha convidat a Itàlia a desplegar vaixells en les seves aigües territorials. Fins ara, Trípoli havia negat l’accés a les seves aigües a la missió contra el trànsit de la UE, Sophia, des del 2015.
D’acord amb el ‘Corriere della Sera’ un vaixell de comandament al capdavant d’una flota d’almenys cinc embarcacions menors i fins 1.000 marines seran utilitzades en la missió. També s’usaran avions, helicòpters i drons, ha precisat el mitjà.
Les regles de compromís, la zona de la costa a patrullar i la naturalesa de la cooperació amb les forces de seguretat líbies encara han de ser definides, ha precisat la font governamental.
Una cosa està clara i és que els migrants que siguin rescatats pels vaixells italians si els guardacosta libis no són capaços d’intervenir directament serien portats a Líbia i no traslladats a Itàlia. “Això només té sentit si podem limitar l’arribada de migrants a Itàlia”, ha defensat la font.
Els immigrants i refugiats que arriben a aigües internacionals són portats a Itàlia perquè Líbia no és considerat un lloc segur per a ells i la seva devolució al país nord-africà seria una violació de la legislació internacional.
Atès que els guardacosta libis retornen els migrants a centres de detenció on romanen de forma indefinida en condicions “inhumanes”, segons l’ONU, Itàlia vol que les agències de Nacions Unides reforcin la seva presència en aquest país i operin camps de migrants que respectin els Drets Humans, ha precisat la font.