L’ACNUR demana a la UE una reforma del seu compromís amb els refugiats

  • 'Europa va fracassar a l'hora de donar una resposta col·lectiva i ben gestionada a la situació derivada de l'arribada de més d'un milió de refugiats i immigrants'

VilaWeb

Europa Press

06.12.2016 - 22:00
Actualització: 06.12.2016 - 23:47

L’Alt Comissionat de l’ONU per als Refugiats (ACNUR), Filippo Grandi, va reclamar ahir a la UE una reforma profunda del compromís amb els refugiats, de manera que s’estableixi un sistema comú d’asil i més suport als països d’origen.

Grandi va presentar un document davant de la UE en què recordava: ‘L’any passat Europa va fracassar a l’hora de donar una resposta col·lectiva i ben gestionada a la situació derivada de l’arribada de més d’un milió de refugiats i immigrants.’ De resultes d’allò, va dir, hi hagué escenes de caos a les fronteres i una crisi de confiança dels ciutadans i van acabar beneficiant-se’n els qui volen convertir els refugiats en caps de turc.

Grandi va remarcar també: ‘És important que els estats membres de la UE demostrin, mitjançant una acció col·lectiva, que Europa és capaç de gestionar els moviments de refugiats d’una manera eficaç i basada en el respecte dels seus principis.’

Així mateix, va reclamar un compromís ‘més estratègic’, centrat en els països d’origen, en l’asil i en el trànsit. Va suggerir: ‘Europa ha d’aprofundir la pròpia història de tolerància i obertura.’ I demanà que es fomentés la integració de refugiats tenint en compte factors com ara l’habitatge, la feina i l’idioma.

Propostes
El document ‘Millorar la protecció dels refugiats a la UE i al món’ proposa mesures concretes per a esbrinar per què fugen els refugiats i augmentar la vies d’accés segur per a Europa. Reclama un sistema d’asil simplificat per a identificar, registrar i tramitar les arribades d’una manera ràpida i eficaç.

Les propostes inclouen un sistema de registre comú, procediments més ràpids i senzills per a determinar l’estatus de refugiat, una priorització de la reunificació familiar, un enfocament comú sobre els menors no acompanyats i separats, un mecanisme de distribució per als estats membres més pressionats i un sistema eficient de retorn.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor