12.12.2019 - 12:30
|
Actualització: 12.12.2019 - 13:10
La defensa de Clara Ponsatí ha anunciat davant del jutge d’Edimburg els noms dels testimonis que proposarà per al judici sobre l’euroordre, entre els quals hi ha diversos polítics espanyols: Mariano Rajoy, Pedro Sánchez, Soraya Sáenz de Santamaría, Josep Borrell, Fernando Grande-Marlaska, José Manuel Margallo i Santiago Abascal. Previsiblement, el judici començarà el mes d’abril de l’any vinent i és previst que duri unes quatre setmanes.
#DefendClara🎗 @ClaraPonsati needs your support but says the Catalan independence movement is bigger than any one individual, prisoner, politician in exile, what Catalonia does next will the determine the destiny of generations to come’ pic.twitter.com/Biqu3ZaaB0
— Aamer Anwar✊🏾🏳️🌈#BlackLivesMatter (@AamerAnwar) December 12, 2019
L’advocat de Ponsatí, Aamer Anwar, acusa els polítics espanyols de ‘doblegar l’estat de dret per a perseguir gent que només va cometre el crim de protestar pacíficament i de demanar la independència’. La primavera del 2018 l’advocat ja va planejar una defensa de Ponsatí –quan la demanda d’extradició era per rebel·lió i malversació– passant a l’atac, és a dir, acusant l’estar espanyol de persecució política i d’abús del procediment de l’euroordre.
Ara hi vol tornar. ‘Espanya ha violat els drets legals més bàsics’, diu. Anwar també proposarà en aquesta vista la compareixença com a testimonis de juristes i representants d’òrgans de defensa dels drets humans, ‘perquè exposin la manca d’imparcialitat al cor del judici contra els presoners polítics catalans’. Perquè ara, en aquesta nova euroordre contra Ponsatí i contra la resta d’exiliats, la sentència publicada el 14 d’octubre proppassat és la base sobre la qual el jutge Pablo Llarena formula la demanda d’extradició.
Anwar i tot l’equip de defensa de Ponsatí també tenen arguments per a demanar la denegació de l’extradició, relacionats amb el perill que no pugui tenir un judici just a l’estat espanyol, per la manca d’un jutge imparcial. ‘És una causa motivada políticament’, diu.
La darrera vegada que Clara Ponsatí va comparèixer davant el tribunal d’Edimburg fou el 14 de novembre, voluntàriament. I aleshores el jutge escocès va decidir de deixar-la en llibertat amb una fiança i sense retirar-li el passaport. Avui segurament es podrà tenir un calendari més aproximat del procés judicial per a decidir sobre l’extradició, que es pot allargar fins a l’estiu vinent. En l’euroordre anterior, la justícia escocesa va marcar un calendari llarg, amb un mínim de tres noves vistes preliminars per a qüestions procedimentals i al·legacions i amb el començament del judici formal uns tres mesos després de la primera vista.
Durant els mesos vinents, mentre duri el procés d’extradició, pot haver-hi incidents de recorregut importants, començant per la decisió de la setmana vinent del Tribunal de Luxemburg sobre la immunitat d’Oriol Junqueras com a eurodiputat. La posició que fixi la màxima autoritat judicial de la UE pot tenir efecte també en Ponsatí si acaba essent eurodiputada quan es faci efectiu el Brexit, perquè els eurodiputats que corresponen al Regne Unit seran redistribuïts entre la resta d’estats de la Unió, inclòs l’estat espanyol, i a Ponsatí li pertocaria un escó.