31.01.2019 - 20:28
Els eurodiputats Josep-Maria Terricabras, Jordi Solé (ERC) i Ramon Tremosa (PDeCAT) han insistit a la Comissió Europea (CE) que cal investigar el tancament de més de 140 pàgines web abans del referèndum de l’1-O a través d’una carta que han enviat al vice-president de la institució i comissari del Mercat Digital Únic, Andrus Ansip, i a la comissària d’Economia Digital i Societat, Mariya Gabriel. A la carta, els tres eurodiputats conviden la Comissió a revisar les ‘possibles infraccions’ del marc europeu de telecomunicacions. És la segona vegada que interpel·len per carta la CE, i precisament avui Ansip els ha contestat a la primera petició, que van fer el 24 de setembre. Els ha dit que ‘no hi ha motius’ perquè l’autoritat europea intervingui en aquest assumpte.
Els diputats lamenten que la resposta hagi superat ‘àmpliament’ el termini màxim de sis setmanes per respondre, cosa que, afegeixen, representa una ‘violació’ de l’article 130 del Reglament de Procediments. També deploren la ‘natura imprecisa de la resposta’.
A més, recorden que l’informe del Media Pluralism Monitor (MPM) del 2017, finançat per la UE, recull el tancament dels webs, inclosos els de les organitzacions civils i els partits independentistes. L’informe també es refereix al fet que s’han denunciat diversos casos de procediments disciplinaris iniciats contra periodistes en aplicació de la Llei Orgànica 4/2015, que ‘introdueix un ampli catàleg de mesures i sancions administratives que amenacen l’exercici de la llibertat d’expressió i en particular del dret a la informació’.
La resposta que han rebut dels dos responsables de la CE també indica que un nombre ‘significatiu’ d’aquells webs ja no estan bloquejats. I els tres eurodiputats es pregunten si quan estaven bloquejades la mesura era legal. ‘Sembla que, segons l’opinió de la CE, la violació d’una directiva europea podria justificar-se pel seu aspecte temporal. A més, les ordres judicials que desencadenen el bloqueig de llocs web a través de l’acció policial no eximeixen la possible infracció d’una Directiva europea, així com els drets de la llibertat d’expressió i el dret a la informació’, apunten.