29.11.2022 - 12:27
|
Actualització: 29.11.2022 - 16:41
La comissió del Parlament Europeu que investiga l’ús de Pegasus contra dirigents independentistes catalans ha convidat avui Gregorio Martín, un catedràtic de Ciències de la Computació de la Universitat de València que ha volgut sembrar dubtes sobre la investigació feta per CitizenLab. Davant la sorpresa de molts eurodiputats que fa setmanes que analitzen diferents casos d’espionatge, Martín no ha dubtat a dir: “El Catalangate conté un nombre d’errors tècnics que converteixen aquest informe en una fal·làcia”.
Sophia In ‘t Veld, eurodiputada liberal del grup Renew Europe, li ha recriminat les seves afirmacions, i ha dit que la comissió havia comprovat que el govern espanyol posseïa el programari Pegasus: “I si no tenim més proves sobre la taula és perquè les vostres autoritats no volen cooperar. No tenim el trencaclosques complet, però sabem quina és la imatge. Dieu que CitizenLab menteix? Que les 65 víctimes menteixen? I si és així, m’agradaria saber per què.”
Martín, que compareixia en qualitat d’expert a proposta del Partit Popular Europeu, ha hagut de respondre als dubtes de molts eurodiputats, entre els quals Carles Puigdemont, Diana Riba i la polonesa Róza Thun und Hohenstein. “Després d’haver examinat les proves, tinc la sospita que el govern espanyol no ha utilitzat Pegasus. Passa que, sorprenentment, s’ha autoacusat”, ha dit. I ha acabat una de les seves rèpliques amb aquesta proclama: “S’ha de revisar la metodologia de CitizenLab i Amnistia a l’hora de desprestigiar determinats sistemes democràtics. Ho heu de considerar, teniu l’obligació política de primera magnitud. Sou Europa.”
L’adovcat Andreu Van den Eynde, que també compareixia com a expert, ha contradit les manifestacions de Martín i li ha recordat que els casos d’espionatge no tan sols eren avalats per les anàlisis de CitizenLab i Amnistia, sinó també per les pericials informàtiques fetes seguint tots els estàndards internacionals: “Pot ser que sigui una presumpció creure que parlem de màgia. Perquè en cibercriminalitat, és molt fàcil dir que són proves falses. Però la informàtica són zeros i uns.”