Eurodiputats escocesos de l’SNP i del Partit Laborista denuncien la ‘persecució’ dels polítics catalans

  • Demanen que s'obri una mediació entre Catalunya i Espanya

VilaWeb
Redacció
29.03.2018 - 15:50
Actualització: 29.03.2018 - 21:37

Eurodiputats escocesos a favor i en contra de la independència han denunciat plegats a la Comissió Europea la ‘persecució de polítics escollits democràticament arreu de la Unió’ per part de l’estat espanyol, un fet que consideren ‘profundament preocupant’. Són dos eurodiputats de l’SNP i dos del Partit Laborista, quatre dels sis eurodiputats escocesos totals –el Partit Conservador en té un i l’UKIP un altre.

En una carta dirigida al vice-president de la Comissió i responsable de Drets Fonamentals, Frans Timmermans, els eurodiputats del Partit Nacional Escocès (SNP) i del Partit Laborista afirmen que les mesures del govern espanyol posen en risc valors fonamentals de la Unió Europea com el de la llibertat d’expressió o de reunió. Els parlamentaris expressen el rebuig frontal a allò que veuen com un possible abús del mecanisme europeu de les euroordres i demanen a Timmermans que hi intervingui.

‘Com a eurodiputats, ens oposem frontalment a la decisió del govern espanyol de cercar, arrestar i empresonar els opositors polítics’, diuen. Els quatre eurodiputats –Alyn Smith, Ian Hudghton, David Martin i Catherine Stihler– recorden a la Comissió la ‘necessitat real de mediació’ entre Catalunya i Espanya.

Els eurodiputats s’ofereixen a Brussel·les per explicar la seva experiència amb el referèndum d’Escòcia, que consideren un ‘estàndard d’or’ que va resultar d’un ‘diàleg genuí entre Edimburg i Londres’. ‘Si la nostra experiència pogués ser útil, estem totalment a la vostra disposició’, afegeixen.

L’SNP i els laboristes són rivals en la política domèstica escocesa, i estan frontalment oposats pel que fa a la independència. Però el cas de Clara Ponsatí, que s’enfronta a una euroordre des d’Escòcia, les ha unit respecte de la situació catalana. L’actual ministre d’Afers Escocesos del govern britànic, Ian Duncan, era també eurodiputat escocès pel partit conservador i s’havia pronunciat a favor del diàleg entre Catalunya i Espanya en diverses ocasions a Brussel·les estant. A més, va ser observador de l’1-O.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor