22.12.2017 - 15:02
Un grup d’eurodiputats de visita a Catalunya per les eleccions del 21-D demana a la Unió Europea (UE) que exigeixi al govern espanyol dialogar amb els partits independentistes després de la seva victòria electoral. ‘La UE ha de fer més que respectar els resultats: ha d’exigir al govern espanyol que obri un diàleg’, ha assegurat l’eurodiputada irlandesa Martina Anderson, membre del partit Sinn Féin i del grup d’esquerres GUE–NGL a l’eurocambra.
Anderson ha suggerit que la UE ‘potser podria actuar’ com a mediadora entre el govern espanyol i les forces independentistes. L’eurodiputat belga Mark Damesmaeker, de la Nova Aliança Flamenca, també ha demanat que es respecti la victòria independentista, i ha afegit que el govern espanyol hauria de respectar els drets dels diputats electes. ‘Demanem que tots els consellers que encara són a la presó siguin alliberats immediatament i que tots els polítics a l’exili puguin tornar per assumir el mandat com a homes i dones lliures’, ha dit Damesmaeker.
El president de l’Aliança Lliure Europea, el cors François Alfonsi, ha dit que els estats marcats pel centralisme o per la nostàlgia de l’estat nació —com el franquisme a l’estat espanyol o el jacobinisme francès, diu— ‘van en contra’ d’Europa i dels seus pobles, siguin ‘corsos, catalans o espanyols’. Alfonsi va ser eurodiputat entre el 2009 i el 2014.
Els eurodiputats també van coincidir a senyalar els resultats electorals com una clara victòria independentista. ‘Les eleccions eren absolutament extraordinàries, tenint en compte que dos dels principals líders independentistes estaven o bé a la presó o bé exiliats’, ha destacat Anderson, i ha afegit que ‘tot i les circumstàncies excepcionals, i a més tenint en compte que aquestes eren unes eleccions imposades, crec que els resultats reafirmen que una majoria de partits independentistes ha guanyat.’
‘És el moment de seure a la taula de negociació respectant el fet que més de dos milions de persones ahir van votar partits independentistes, i per tant això ha de comptar a l’hora de decidir com seguir a partir d’aquí’, diu Anderson. ‘És l’hora del diàleg i també l’hora de posar fi a les mesures repressives’.
‘Les primeres reaccions de la UE no són gaire prometedores’, ha lamentat Demesmaeker. ‘Diuen que res canvia pel que fa a la seva actitud i crec que això és decebedor’, assegura l’eurodiputat, però confia que finalment s’escolti la veu dels catalans i dels que demanen diàleg ‘perquè aquest és un moment històric: es tracta de veure si la UE acceptarà aquesta mena d’autoritarisme dins seu o no.’