18.01.2024 - 17:15
|
Actualització: 18.01.2024 - 17:40
El ple sobre la vulneració de drets fonamentals del Parlament Europeu ha reiterat que l’estat espanyol ha de garantir una investigació a fons, justa i efectiva sobre els casos d’espionatge amb Pegasus. Especialment, en els quaranta-set casos en què no és del tot clar qui va autoritzar l’acció. A més, ha fet recomanacions específiques a l’estat espanyol, Hongria, Polònia, Grècia i Xipre perquè considera que no compleixen els estàndards europeus.
Insisteix que calen investigacions creïbles i canvis legislatius per a afrontar el problema i, en el cas espanyol, exigeix una solució legal real per als afectats.
L’informe aprovat per l’eurocambra reitera la preocupació per l’ús de programes com Pegasus per a espiar individus i personalitats d’alt perfil, entre els quals, periodistes, polítics i defensors dels drets humans. “Els drets individuals no es poden posar en risc permetent un accés il·limitat a la vigilància”, diu el document, que ha rebut 391 vots a favor, 130 en contra i 20 abstencions.
En aquest sentit, els eurodiputats han subratllat que l’ús il·legítim d’aquestes eines afecta la integritat dels processos de decisió, cosa que mina la democràcia de la Unió Europea. De fet, qualifiquen l’espionatge d’alarmant i adverteixen que pot acabar afectant negativament els drets fonamentals, la democràcia i els processos electorals.
“Escàndols com aquest danyen la imatge de la UE […] i cal adreçar-los, per restaurar la reputació i credibilitat del Parlament per preservar la confiança dels ciutadans en les institucions europees”, conclou l’informe.