El comitè de l’eurocambra que investiga Pegasus comença les missions als estats afectats sense incloure-hi Espanya

  • La delegació comença la visita a Israel, on es reuneix amb membres del parlament, el govern i el cap de NSO

VilaWeb
Jeroen Lenaerts, president de la comissió del Parlament Europeu sobre Pegasus
ACN
18.07.2022 - 09:33
Actualització: 18.07.2022 - 20:40

El comitè de l’eurocambra que investiga l’espionatge amb Pegasus a la Unió Europea (UE) ha engegat les visites als estats afectats per l’espionatge. La primera missió europarlamentària comença avui a Israel, país d’on és l’empresa NSO, propietària de Pegasus. En el calendari també hi ha visites de la delegació del comitè a Hongria i Polònia –els governs dels quals han admès la compra del programari d’espionatge–, i als Estats Units. De moment, no hi ha cap visita programada a l’estat espanyol.

La delegació del comitè que visita a Israel, on seran fins dimecres, és formada per nou eurodiputats de tots els grups parlamentaris i encapçalada pel president del comitè, Jeroen Lenaers. També en formen part l’eurodiputada d’ERC Diana Riba, afectada per l’espionatge, i l’eurodiputat del PP Juan Ignacio Zoido.

A Israel, els eurodiputats es reuniran a Jerusalem i Tel-Aviv amb polítics, autoritats i experts en ciberseguretat, programes espia i drets fonamentals. Durant la visita, també es trobaran amb membres del parlament israelià i del govern del país, i amb el director general d’NSO, Shalev Hulio.

En acabat, la delegació té previst de visitar Hongria i Polònia –els dos països pels quals es va crear el comitè, quan encara no s’havien fet les revelacions del Catalangate- i també els Estats Units.

Segons que explicava Politico, un dels mitjans més influents de Brussel·les, la comissió Pegasus va paralitzar la visita a l’estat espanyol per “no avergonyir” els polítics espanyols. Tot citant tres membres de l’organisme, el diari assenyalava que preocupa especialment la situació de l’ex-ministre d’Interior espanyol Juan Ignacio Zoido (en el càrrec durant l’1-O), que és membre de la comissió.

D’ençà de bon començament, la missió a Espanya no era entre les principals prioritats de populars i socialdemòcrates, però sí de grups com ara els Verds i l’Esquerra. Amb tot, la missió a Espanya no s’ha descartat del tot. Si s’amplia el mandat del comitè, que, d’entrada, és d’un any, es podria incloure una visita a l’estat espanyol. Els coordinadors sí que van acordar de dedicar-hi una sessió.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor