El Parlament Europeu aprova definitivament la llei que prohibeix l’ús de programes espia contra periodistes

  • El text inclou un mecanisme per a evitar que grans plataformes en línia restringeixin continguts de manera arbitrària

VilaWeb
ACN
13.03.2024 - 17:50
Actualització: 14.03.2024 - 22:53

El Parlament Europeu ha aprovat la llei que prohibeix l’ús de programes espia contra periodistes, exceptuant només aquells casos “estrictament definits”. El text, que ha estat aprovat al ple d’Estrasburg per 464 vots a favor, 92 en contra i 65 abstencions, té com a objectiu de “protegir els periodistes i la llibertat de premsa”. Sobre això, el text també inclou altres mesures com la introducció de mecanismes per a evitar que les grans plataformes en línia -com Facebook o X- puguin restringir o eliminar continguts de mitjans independents de forma arbitrària.

Un dels punts més destacats del document és el que estableix una prohibició explícita a les autoritats de pressionar als periodistes perquè revelin les seves fonts. “Les autoritats no podran detenir-los, sancionar-los ni fer cerques en les seves oficines o instal·lar programes de vigilància intrusius en els seus dispositius electrònics”, especifica el parlament. Sobre l’ús de programes espia, els eurodiputats han acceptat que es facin servir “només per a casos específics i amb autorització judicial prèvia per investigar delictes greus sancionats amb penes de presó”. Al mateix temps, “els periodistes hauran de ser informats que han sigut objecte de vigilància i podran presentar objeccions davant els tribunals”.

Per evitar un “ús polític” dels mitjans de comunicació públics, el text estableix que els seus directors i membres del consell d’administració s’hauran d’escollir mitjançant “procediments transparents i no discriminatoris per a mandats prou llargs”. Alhora, fixa que el finançament dels mitjans públics sigui “transparent i basat en procediments objectius”. En paral·lel, tots els mitjans -independentment de la seva mida- hauran de publicar la identitat dels seus propietaris en una base de dades nacional, tant si són de titularitat pública o privada.

Per l’eurodiputada alemanya del Partit Popular Europeu i ponent del document, Sabine Verheyen, la llei aprovada “marca un punt d’inflexió” i “valora i protegeix el doble paper dels mitjans com un negoci i com a guardians de la democràcia”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor