L’eurocambra aprova de considerar el gas natural i la nuclear com a energies verdes

  • La legislació haurà de ser aprovada pel Consell de la UE, que té fins dilluns vinent per a decidir si veta la proposta o bé hi dóna suport

VilaWeb

Redacció

06.07.2022 - 13:00
Actualització: 06.07.2022 - 23:21

L’Eurocambra ha aprovat aquest matí a la proposta de la Comissió Europea que classifica com a energies verdes el gas natural i l’energia nuclear. Els eurodiputats han votat així contra l’esmena que rebutjava de classificar aquests combustibles com a sostenibles a efectes financers, amb 328 vots en contra, 278 vots a favor i 33 abstencions. La decisió fa més atractives per als mercats les inversions en gas natural i energia nuclear, obrint la porta a inversions milers de milions d’euros d’inversió en ambdues fonts per part del sector privat.

La legislació, presentada a principis d’any per la Comissió Europea, aborda la taxonomia verda al sector financer, és a dir, regula quines inversions es poden dur a terme a la UE amb el segell de sostenible.

La legislació haurà de ser ara aprovada pel Consell de la Unió Europea, que té fins dilluns vinent per a decidir si veta la proposta de la Comissió o bé hi dona suport. En cas que l’aprovi, el canvi entrarà en vigor a partir de l’any vinent.

Es tracta d’un canvi important de postura per part de l’Eurocambra, després que el mes passat les comissions d’economia i medi ambient rebutgessin, en una votació proposada pels grups progressistes de la cambra, la decisió de la Comissió Europea. Ara, tanmateix, el ple ha revocat les votacions d’ambdues comissions i ha acordat d’acceptar la nova taxonomia, que s’aplicarà de forma transitòria: les inversions en centrals de gas natural de baixes emissions seran considerades com a verdes fins el 2035, mentre que les inversions en energia nuclear seran considerades com a verdes fins el 2040 (en el cas dels reactors modulars no hi haurà restricció temporal).

Diversos eurodiputats dels principals grups polítics progressistes han dut a terme una campanya per a frenar la taxonomia, citant el risc de refermar la dependència continental en el gas rus i la impossibilitat de classificar com a verd un combustible fòssil com és el gas natural. La Plataforma de Finances Sostenibles, l’entitat que assessora Brussel·les sobre la transició energètica al mercat financer, desaconsella la proposta pel possible impacte negatiu que podria tenir en els objectius de reducció d’emissions de la UE.

La qüestió també és divisiva entre els estats membres: l’estat francès, per exemple, és partidari d’etiquetar la nuclear com a energia verda, mentre que Alemanya aposta decididament pel gas natural. D’altres, com ara l’estat espanyol o bé els Països Baixos, mantenen que cap d’aquestes dues fonts pot ésser considerada com a verda, mentre que membres com ara Polònia defensen que ambdues ho siguin.

La proposta de la Comissió suposa, en certa manera, un punt mitjà entre aquestes dues postures contraposades. L’objectiu últim, segons que ha explicat Brussel·les, és el d’allunyar la inversió privada del carbó, el combustible fòssil més contaminant, cap a altres fonts amb menor petjada ecològica, com ara el gas natural i la nuclear, que servirien de pont cap a la transició energètica. “El gas i la nuclear ni són neutrals ni són verdes per se, però sí que permeten la transició”, explica la Comissió.

Àustria i Luxemburg portaran la decisió al TJUE

Àustria i Luxemburg portaran al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) la proposta de la Comissió Europea de classificar el gas i la nuclear com energies verdes. Així ho ha anunciat a través de les xarxes el ministre d’Energia de Luxemburg, Claude Turmes, poc després que el ple d’Estrasburg donés llum verda a la mesura.

En la mateixa línia, organitzacions com Greenpeace també han anunciat que elevaran la qüestió al tribunal, mentre que l’Associació Europea de Consumidors ha lamentat la decisió adoptada pels eurodiputats. “És inacceptable; només generarà emblanquiment institucional i evitarà que els consumidors inverteixin en renovables”, ha indicat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor