L’Eurocambra demanda la Comissió Europea per no haver parat els peus a Polònia

  • Els serveis jurídics tiren endavant el procés, atès que Brussel·les no ha actuat arran de l'ultimàtum de Sassoli

VilaWeb

ACN

29.10.2021 - 16:08
Actualització: 29.10.2021 - 17:15

L’Eurocambra ha presentat avui al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) la demanda contra la Comissió Europea per no haver aplicat el mecanisme que permet de tallar els fons europeus arran de vulneracions de l’estat de dret. Segons que ha comunicat l’equip del president de l’Eurocambra, David Sassoli, els serveis legals del parlament ja han presentat la demanda després d’haver-ho demanat la setmana passada. La regulació sobre el mecanisme que permet de restringir el finançament comunitari als estats quan les seves deficiències democràtiques posen en risc el pressupost de la Unió Europea es va aprovar al desembre, però la Comissió Europea encara no l’ha feta servir. Malgrat que el mecanisme no és dirigit a cap país en concret, Polònia i Hongria són els dos estats que tenen obert ara per ara un procediment sancionador per haver posat en risc l’estat de dret i els drets humans.

En un comunicat, Sassoli ha dit que esperen que la Comissió Europea actuï de manera coherent i compleixi allò que la presidenta, Ursula Von der Leyen, va dir durant el debat en el darrer ple sobre aquesta qüestió. “Les paraules s’han de convertir en fets”, ha dit Sassoli en un comunicat. La setmana passada, va donar a Von der Leyen fins al dia 2 de novembre per activar el mecanisme. El moviment del president de l’Eurocambra va arribar després de la recomanació de la comissió d’Afers Legals de querellar-se contra l’executiu europeu per no fer servir el mecanisme de condicionalitat.

En concret, la comissió criticava l’immobilisme de la Comissió Europea d’ençà que, a principi d’any, va entrar en vigor la normativa sobre aquest mecanisme. Els estats membres han demanat a Von der Leyen que no tiri endavant cap mesura fins que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea no es pronunciï sobre si és legal. Polònia i Hongria van impugnar la creació del mecanisme de condicionalitat davant els tribunals de la UE, que no es pronunciaran sobre aquesta qüestió fins a principi del 2022.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor