L’Eurocambra aprova una reforma per a facilitar la presentació d’una Iniciativa Ciutadana Europea

  • Els eurodiputats volen que tants ciutadans com sigui possible proposin noves legislacions a través del mecanisme

VilaWeb
ACN
12.03.2019 - 18:47
Actualització: 13.03.2019 - 17:13

El Parlament Europeu ha aprovat avui una reforma de la Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) que pretén facilitar que tants ciutadans com sigui possible instin la Comissió Europea a proposar noves legislacions a través d’aquest mecanisme. Una àmplia majoria de la cambra -535 vots a favor, 90 en contra i 41 abstencions- ha apostat per simplificar els passos per registrar una ICE creant noves eines en línia, com una plataforma de gestió i registre i pàgines informatives.

També es podran recollir firmes a través d’un servei gratuït i en línia en qualsevol de les llengües oficials de la UE i fer un seguiment de l’estat de la petició i les respostes de les institucions europees.

El nou mecanisme, però, encara ha de comptar amb l’aval del Consell i no s’aplicaria fins al gener del 2020. Els canvis també preveuen que les autoritats dels estats membre comprovin les signatures a través d’una mostra aleatòria i que es consideri reduir l’edat mínima per a la participació als 16 anys.

Per altra banda, un cop una ICE sigui registrada amb èxit, el Parlament Europeu podrà organitzar una audiència pública amb els organitzadors de la iniciativa. La Comissió, al seu torn, haurà de pronunciar-se en un termini de sis mesos.

Segons l’eurodiputat d’Esquerra Josep Maria Terricabras, el més important és ‘l’obligació que a partir d’ara té el PE de debatre les ICEs exitoses’. ‘Malauradament no s’ha pogut aconseguir que la Comissió Europea estigui obligada a legislar sobre cada ICE exitosa i només se la pot convidar a fer-ho’, ha afegit Terricabras.

Què és una ICE?

La ICE és una eina que permet instar la Comissió Europea a legislar sobre una qüestió. Per a fer-ho cal reunir com a mínim un milió de signatures de ciutadans europeus que resideixin en almenys una quarta part dels estats membre de la UE.

Des de la introducció del mecanisme l’any 2012, aproximadament nou milions d’europeus dels 28 estats membre hi han participat. Fins ara, s’han registrat amb èxit quatre ICEs i la Comissió s’ha compromès a emprendre accions en almenys tres d’aquestes, incloent-hi la que proposava acabar amb el canvi d’hora.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor