L’euro digital entra en fase de preparació: què és i com es farà servir?

  • Aquesta moneda digital impulsada pel Banc Central Europeu no substituirà pas els diners en efectiu

VilaWeb

Text

Pere Millan Roca

31.10.2023 - 21:40

Avui comença oficialment la fase de preparació del projecte de desenvolupament de l’euro digital. Aquesta etapa, que durarà dos anys, servirà per a enllestir l’elaboració de les normes de funcionament d’aquesta nova divisa i la selecció dels proveïdors que en desenvoluparan la plataforma. L’euro digital és un projecte del Banc Central Europeu (BCE) amb què vol crear una versió electrònica dels euros que es pugui fer servir a la zona euro per a respondre a l’augment dels pagaments amb targetes i telèfons mòbils. Durant tot el desenvolupament de la divisa, el BCE ha destacat que l’euro digital no substituirà mai els diners en efectiu, sinó que la idea és que tots dos convisquin.

Segons dades del BCE mateix, els pagaments en efectiu van a la baixa. El 2022, les compres en efectiu a la zona euro van representar el 59% del total, xifra que representa una caiguda de tretze punts respecte del 2019. A més, el 46% dels diners gastats en compres a la zona euro el 2022 es van pagar amb targeta, percentatge que supera el valor de les transaccions fetes en efectiu, que es va situar en el 42%.

“Hem de preparar la nostra moneda per al futur”, va declarar la presidenta del BCE, Christine Lagarde, fa dues setmanes, quan es va presentar la nova fase del projecte. “Pensem en l’euro digital com una forma electrònica d’efectiu que es pugui fer servir de franc per a tots els pagaments digitals i que compleixi els nivells de privadesa més estrictes. Coexistiria amb els diners físics, que sempre estaran disponibles, sense deixar ningú enrere”, va assegurar.

L’euro digital, doncs, serà gratuït i tindrà les garanties de privadesa i seguretat contra fraus, emblanquiment de capitals o atacs informàtics del BCE. Tindrà el mateix valor que l’euro en efectiu. La idea és crear una forma de pagament digital que es pugui emprar en tots els pagaments digitals. L’objectiu és que sigui àmpliament accessible i disponible sense connexió a internet.

La divisa es podrà fer servir en transaccions entre particulars, en punts de venda, en el comerç electrònic i en pagaments a les administracions públiques. Actualment, cap instrument de pagament digital ofereix totes aquestes característiques.

El BCE ha volgut deixar clar en tot moment que aquest mitjà de pagament electrònic no serà una criptomoneda, atès que comptarà amb el suport d’un banc central que tindrà l’objectiu de mantenir-ne el valor. En canvi, els criptoactius no tenen aquest tipus de suport i fluctuen lliurement de valor segons el prestigi i la credibilitat de l’entitat que els emet.

La fase de preparació del projecte també inclourà una sèrie de proves amb l’objectiu de prevenir alguns dels problemes que podrien sorgir d’una implantació directa de la divisa. Un cop transcorreguts aquests dos anys, el Consell de Govern del BCE decidirà si vol passar a la següent fase, que ja serà la prèvia a la futura emissió de l’euro digital.

Prèviament, el projecte ja va superar la fase d’investigació, començada l’octubre del 2021, en la qual es van analitzar les opcions de disseny i distribució de la divisa. Després d’analitzar unes quantes opcions, el BCE ha decidit que la distribució es farà per mitjà d’intermediaris supervisats, que seran entitats bancàries i uns altres organismes públics.

Com funcionarà l’euro digital?

Els euros digitals es guardaran en una cartera electrònica creada pel banc del ciutadà o per una entitat pública. Aquesta aplicació permetrà de fer tots els pagaments electrònics quotidians amb el telèfon o una targeta, sense necessitat de connexió a internet. A més, els usuaris podran convertir els seus euros digitals en efectiu, o viceversa, en unes màquines d’efectiu que s’instal·laran.

L’Eurosistema preveu d’impulsar un model de compensació entre intermediaris i comerciants per a garantir que distribueixin l’euro digital. També volen implantar salvaguardes contra l’establiment de comissions de servei excessives per als comerciants. De fet, l’Eurosistema preveu d’assumir-ne els costos, incloent-hi els relacionats amb la gestió i el procés de liquidació.

La privacitat, en el punt de mira

La protecció de les dades dels usuaris és un dels punts de discòrdia del projecte de l’euro digital. Segons que diu la formulació actual, el BCE no podria veure les dades personals dels usuaris, ni vincular les dades de pagament amb particulars. Ara bé, alguns partits d’extrema dreta com Vox s’hi han manifestat frontalment en contra, perquè consideren que és una maniobra de les elits per a controlar la població.

Per contra, les institucions europees defensen que la divisa digital asseguraria un nivell de privadesa similar al de l’efectiu en els pagaments sense connexió.

Quan s’implantarà?

Malgrat que el BCE fa anys que hi treballa, l’euro digital no s’implantarà fins que la Comissió Europea no ho hagi legislat. Al juny, va presentar dues propostes per a establir un marc legal per a la creació d’una nova forma digital d’euro, sempre garantint la permanència de l’efectiu com a via de pagament.

Si aquestes propostes són aprovades pel Parlament Europeu i el Consell, serà finalment responsabilitat del BCE decidir si emet l’euro digital i quan. S’espera que l’entitat bancària europea emeti la seva opinió legal sobre les propostes tramitades a la Comissió aquest mes de novembre.

La fase de preparació que avui comença ha de durar fins el 2025. Per tant, encara falten un parell d’anys, com a mínim, perquè l’euro digital sigui una realitat a les nostres vides.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor