L’euríbor continua baixant i ja és gairebé un punt per sota que ara fa un any

  • El tipus de referència de les hipoteques avui ha marcat un 3,16% · Els préstecs per a l’adquisició d’habitatges a Catalunya van augmentar d’un 15,2% durant el mes de juny i la compravenda d’habitatges va créixer d’un 3,5% interanual

Jordi Goula
21.08.2024 - 19:50
VilaWeb

L’euríbor baixa inexorablement cap al 3% i, de l’abril ençà, tot apunta a una revifada del mercat immobiliari. Així, els préstecs hipotecaris per a l’adquisició d’habitatges a Catalunya van augmentar d’un 15,2% durant el mes de juny, una xifra superior a la mitjana de l’estat espanyol (13,9%), segons les dades proporcionades aquest matí per l’Observatori Notarial de Catalunya. Concretament, durant aquest període es van autoritzar 5.153 préstecs hipotecaris per a la compra d’habitatges, amb una quantia mitjana de 176.641 euros, que és d’un 2,9% més que el mateix mes de l’any anterior. Cal afegir que, a escala de l’estat espanyol, el percentatge de compres d’habitatges finançades mitjançant un préstec hipotecari va ser del 47,2%. A més, en aquesta mena de compres amb finançament, la quantitat del préstec va representar de mitjana el 71,7% del preu.

Segons la darrera enquesta sobre préstecs bancaris del BCE, les condicions aplicades per les entitats de crèdit (és a dir, les condicions reals acordades en el contracte de préstec) s’han relaxat en els préstecs per a adquisició d’habitatge. Aquest tercer trimestre, les entitats de crèdit esperen que els criteris de concessió dels préstecs a les cases, per aquest motiu, es mantinguin sense canvis.

Respecte de la compravenda d’habitatges, es van fer 9.718 operacions a Catalunya, i això va donar lloc a un creixement interanual del 3,5%, una xifra lleugerament superior respecte de la del mes de maig. En tot l’estat espanyol, el nombre de compravendes va augmentar d’un 3,9% interanual.

La vice-degana del Col·legi Notarial de Catalunya, Raquel Iglesias, ha assenyalat: “En les últimes dades s’observa una clara tendència a l’alça en l’autorització de préstecs hipotecaris al territori català, amb tres mesos seguits d’augment, trencant així amb la línia descendent que Catalunya experimentava des de finals del 2022, concretament des del mes d’octubre.” El fet és que a l’abril hi va haver el gran canvi en la tendència, quan els préstecs van créixer d’un 37% interanual i el nombre de compravendes, d’un 19%.

Precisament, en el comentari que feia sobre aquelles dades, Iglesias deia: “Les dades interanuals més recents ja mostraven descensos més moderats aquests últims mesos, o fins i tot augments lleus. Així i tot –deia aleshores–, encara no podem parlar de canvi de tendència, fins que es perllonguin en el temps, si bé sumats al recent anunci del Banc Central Europeu (BCE) de rebaixar els tipus d’interès per primera vegada en els últims anys, obren la porta a aquesta possibilitat.” I, dit i fet, al juny es va fer realitat la retallada i sembla que la tendència fins a aquell mes es va reafirmant.

Però els preus també continuen creixent amb força. Per tipologia d’habitatge, a Catalunya es van fer 7.904 operacions de compravendes de pisos, cosa que reflecteix una alça del 4,5% respecte de l’any anterior. En aquest cas, el preu mitjà va ser de 2.479 euros per metre quadrat, que mostra un augment interanual del 10%, més alt que no el registrat el mes anterior.

De tota manera, avui tothom centra l’atenció al BCE i a què decidirà el mes vinent. Precisament, ahir vam saber la taxa d’inflació de la zona euro, que es va accelerar al juliol fins al 2,6%, enfront del 2,5% del mes anterior, segons dades d’Eurostat. Al conjunt de la Unió Europea (UE) la inflació també va repuntar fins al 2,8%, dues dècimes més respecte del juny. No cal dir que aquesta dada és un revés en els esforços de desinflació de la zona euro. El repunt fins i tot va sorprendre la majoria d’analistes, que esperaven una relaxació.

Sobre la política monetària, ara com ara els mercats anticipen una probabilitat del 90% que el BCE retalli els tipus d’interès a la reunió del 12 de setembre. No obstant això, aquestes darreres dades d’inflació podrien crear malestar al consell i fer reconsiderar la situació, sobretot als membres més durs del BCE a Frankfurt. És qüestió d’esperar.

Mentrestant, el que sí que porta una tendència molt clara a la baixa és l’euríbor a dotze mesos, la referència per a les hipoteques de tipus variable. Avui ha marcat el 3,162%, gairebé un punt per sota de la xifra que marcava la mitjana d’agost de l’any passat (4,073%). Per a aquest mes s’espera una mitjana al voltant del 3,19%, la qual cosa representaria una baixada molt important respecte del mes de juliol, quan va ser del 3,526%.

El fet és que durant aquestes darreres setmanes, el preu de l’euríbor s’ha mantingut entre el 3,1% i el 3,2%, senyal que no deixa de refredar-se, i va assolir la dada més baixa dijous passat, quan va arribar al 3,117%. Per trobar les dades més altes, en canvi, cal remuntar-se fins a principi de mes, quan es va superar la barrera del 3,2%, però s’hi ha mantingut per sota d’ençà del 8 d’agost. Tenint-ho en compte, tots aquells que renovin les hipoteques amb la dada d’agost continuaran rebent bones notícies i tenen a l’horitzó un estalvi significatiu en la quota de la hipoteca.

Parlo amb Carles Sala, director de l’Àrea Jurídica i portaveu del Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona, perquè em valori les dades. I em comenta que les xifres no l’estranyen gens. “El nombre de compravendes del juny, amb un total de 9.718, encara és molt lluny de les que teníem habitualment abans de la gran crisi, quan eren a la vora de les 20.000.” Però afegeix: “Són positives per a allunyar els fantasmes dels qui pronosticaven que el 2024 seria un mal any. És evident que la baixada dels tipus ha estat un factor important.”

Segons que em diu, dues de les claus són la forta demanda que hi ha al mercat i el fet que la banca ha ofert productes alternatius perquè les famílies es puguin beneficiar de la situació en cada moment. Concretament, explica: “La creació de noves llars pràcticament duplica el nombre d’habitatges que surten al mercat. I no oblidem que la legislació actual permet de canviar d’hipoteca a un cost mínim, segons va el mercat.” Es refereix a poder seguir a baix cost els canvis en l’evolució dels tipus d’interès. Sigui com sigui, són tres mesos consecutius de pujades que a Catalunya, com a la resta de l’estat espanyol, han reviscolat el mercat. Ara cal esperar a veure què passarà amb la decisió del BCE del mes vinent i quines conseqüències tindrà.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor