24.03.2023 - 14:01
|
Actualització: 27.03.2023 - 07:42
Esquerra Unida i Alternativa (EUiA), que durant molts anys es va presentar en coalició amb ICV, formalitza el seu allunyament del món dels comuns i es presentarà a les eleccions municipals en una aliança amb ERC. És previst que l’acord es faci públic la setmana vinent en un acte de presentació, però fonts d’EUiA ja han confirmat a VilaWeb que és un acord general que afectarà un bon grapat de municipis. Tanmateix, i tot i que en general EUiA es presentarà amb ERC, tots dos partits seran adversaris en unes altres ciutats, com ara Badalona, Cerdanyola del Vallès –en què formen part del projecte de Guanyem– i Ripollet, on participen en la coalició d’esquerres locals Decidim Ripollet, que governa la vila.
“Presentarem una proposta per a crear candidatures d’esquerres i sobiranistes tan àmplies com sigui possible”, ha dit a VilaWeb Héctor Sánchez, cocoordinador d’EUiA. Explica que a les eleccions municipals passades, del 2019, l’aliança amb els comuns ja es va trencar, i que ara han volgut travar una aliança política sobiranista.
Abans de presentar l’aliança general, ERC i EUiA presentaran demà la llista de la coalició a les eleccions a l’Hospitalet de Llobregat, que té de candidat l’ex-regidor socialista Jaume Graells. L’acte es farà a la plaça de Francesc Macià i hi participarà Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d’ERC.
L’acostament d’EUiA a ERC va començar amb el fitxatge de Joan Josep Nuet com a candidat d’Esquerra al congrés espanyol, una vegada ell i uns altres càrrecs dels comuns, com ara Elisenda Alemany, havien presentat la plataforma política Sobiranistes. La nova organització criticava que els comuns havien deixat de banda el sobiranisme i s’havien allunyat de les tesis que tenia Catalunya en Comú quan la presidia Xavier Domènech.
Formalment, a les primeres eleccions espanyoles del 2019 EUiA va donar suport a la candidatura de Catalunya en Comú, malgrat que Nuet ja es presentava amb ERC. Quan es van repetir les eleccions, EUiA ja es va desvincular dels comuns i va donar llibertat de vot als seus afiliats. La fractura es va fer més profunda amb el naixement d’EUCat, una escissió encapçalada pel portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, i que va passar a ser considerada el referent polític a Catalunya de la coalició espanyola Esquerra Unida.
Mesos després, EUiA va elegir una nova direcció i va manifestar públicament que Catalunya en Comú ja no era un “punt de trobada entre les forces sobiranistes d’esquerres”, i va manifestar el compromís “d’avançar cap a una República catalana socialment justa i radicalment democràtica“.