18.05.2017 - 09:08
MADRID, 18 (EUROPA PRESS)
El Departament de Justícia dels Estats Units ha creat una Fiscalia especial encarregada d’investigar la presumpta ingerència de Rússia en les eleccions que van tenir lloc el passat 8 de novembre i en les quals en va sortir victoriós Donald Trump.
En un comunicat, el vice-fiscal general, Rod Rosenstein, ha anunciat la designació de l’exdirector de l’FBI Robert Mueller per al càrrec de supervisor de la investigació.
“En la meva capacitat com a fiscal general en funcions, he determinat que és d’interès públic exercir la meva autoritat i designar un conseller especial per assumir la responsabilitat en aquesta matèria”, ha assenyalat en el text.
“La meva decisió no suposa que s’hagi determinat que es va cometre cap delicte ni tampoc garanteix que es dugui a terme un processament”, ha explicat Rosenstein, i ha matisat que encara no s’ha determinat res sobre aquest assumpte.
“El que sí he determinat és que sobre la base d’unes circumstàncies úniques, l’interès públic m’exigeix establir aquesta investigació sota l’autoritat d’una persona que exerceix un grau d’independència de la cadena normal de comandament”, ha agregat.
En el comunicat, el fiscal general en funcions ha explicat que en el Departament de Justícia es duen a terme cada any “desenes de milers d’investigacions” i ha expressat la seva “confiança en la independència i integritat” dels treballadors de la Secretaria i en els procediments.
“Considerant les circumstàncies úniques d’aquesta qüestió, no obstant això, he considerat necessari que s’estableixi un consell especial perquè el poble nord-americà tingui plena confiança en el resultat”, ha afegit.
Finalment, ha subratllat que Mueller comptarà “amb els recursos apropiats per dur a terme una investigació completa i exhaustiva” i li ha traslladat la confiança que “seguirà els fets, aplicarà la llei i obtindrà un resultat just”.
Mueller ha acceptat dimitir del seu càrrec, en una empresa privada, per “evitar qualsevol tipus de conflicte d’interès amb els clients i amb els advocats de la seva firma”, ha conclòs.
La relació entre Trump i el Govern de Moscou ha aixecat polèmica des d’abans fins i tot que el republicà arribés a la Casa Blanca. La publicació dels correus electrònics de membres del Partit Demòcrata abans de les eleccions, entre ells els de l’entorn de l’excandidata Hillary Clinton, han provocat que Washington sospiti que Rússia va interferir en els comicis per afavorir l’actual mandatari.
Des de llavors, els contactes entre l’exassessor de Seguretat Nacional Michael Flynn i l’ambaixador de Rússia als Estats Units, Serguei Kisliak, que el van obligar a dimitir del seu càrrec menys d’un mes després d’assumir-lo, o les recents converses entre Trump i el secretari d’Estat rus, Serguei Lavrov, en les quals presumptament haurien abordat informació altament classificada han contribuït al fet que la polèmica continuï.