Cuba: El final de la política de ‘peus mullats/peus secs’ és un important pas en la relació bilateral

  • El Govern de Cuba ha definit la decisió del president sortint dels Estats Units, Barack Obama, de posar fi a l'anomenada política de 'peus mullats/peus secs', que permet l'entrada d'immigrants cubans sense visat, com un "important pas en l'avanç de les relacions bilaterals".

VilaWeb

Redacció

13.01.2017 - 09:59
Actualització: 13.01.2017 - 17:31

MADRID, 13 (EUROPA PRESS)

El Govern de Cuba ha definit la decisió del president sortint dels Estats Units, Barack Obama, de posar fi a l’anomenada política de ‘peus mullats/peus secs’, que permet l’entrada d’immigrants cubans sense visat, com un “important pas en l’avanç de les relacions bilaterals”.

En un comunicat difós pel diari oficial cubà ‘Granma’, el Govern de l’Havana ha assenyalat que amb aquest pas es garantirà “una migració regular, segura i ordenada”, i ha recordat que acabar amb aquesta política ha estat “un interès permanent” del Govern castrista.

L’illa ha recordat que la decisió d’Obama “és coherent amb la voluntat expressa del Govern cubà de, en exercici de la seva sobirania, actualitzar la política migratòria vigent i ajustar-la a les condicions del present i el futur previsible”.

“El Departament de Seguretat Nacional acaba amb l’anomenada política ‘peus mullats/peus secs’, que va ser aprovada fa més de 20 anys i que va ser dissenyada per a una era diferent”, ha indicat en un comunicat la Casa Blanca.

La derogació tindrà “un efecte immediat”, de manera que “els cubans que provin d’entrar il·legalment als Estats Units sense acreditar raons humanitàries seran deportats, conforme amb la legislació estatunidenca”.

La política de ‘peus mullats/peus secs’, posada en marxa pel Govern de Bill Clinton el 1995, permet als cubans d’estar-se legalment als Estats Units si aconsegueixen tocar terra, mentre que imposa la repatriació dels que són interceptats al mar.

Es tracta d’un benefici que el Govern estatunidenc ha concedit als cubans per motius ideològics davant d’altres comunitats d’immigrants, que han de complir estrictes requisits legals per poder viure al país nord-americà.

Cuba ha acusat els Estats Units de fomentar la ‘fuga de cervells’ amb aquesta política i ha exigit a la Casa Blanca que la derogui en el marc del diàleg que els dos països van començar el 17 de desembre del 2014 per normalitzar les relacions bilaterals.

Els rumors sobre la possibilitat que Washington accedís a aquesta petició de l’Havana ha provocat aquest any una gran onada migratòria que ha deixat a milers de cubans encallats a Centreamèrica, que ha tancat les seves fronteres.

PROGRAMA MÈDIC

els Estats Units també van anunciar aquest dijous el final del programa per a metges cubans, que els atorga “un tracte preferencial”, perquè “contradiu els esforços” per “combatre les malalties que amenacen la salut i la vida” arreu del món.

A partir d’ara, el personal sanitari que participa en les missions mèdiques enviades pel Govern cubà a altres països i que decideixi desertar haurà fer-ho a les ambaixades i consolats nord-americans, com la resta d’estrangers.

Aquest programa específic per a metges cubans va ser creat pel Departament d’Estat el 2006, sota el Govern de George W. Bush, per facilitar els visats als desertors d’aquestes missions internacionals.

Després de l’anunci d’aquestes noves mesures, Cuba ha assenyalat que aquests “dos esculls han desaparegut” però que cal “garantir una migració regular, segura i ordenada, enfrontar amb efectivitat les amenaces a la seguretat dels dos països que es deriven de la migració irregular i arribar a relacions migratòries normals entre Cuba i els Estats Units” per “poder ser conseqüents amb la lletra i l’esperit d’aquesta Declaració Conjunta”.

Alhora, l’Havana ha assenyalat la necessitat que el Congrés derogui “la llei D’Ajustament Cubà del 1966, única del seu tipus al món que no es correspon amb el context bilateral actual”. Aquesta legislació ofereix un procediment especial en virtut del qual els cubans i els seus cònjuges i fills que els acompanyen poden sol·licitar la residència permanent als Estats Units.

“Fidel a les seves obligacions internacionals i a la seva legislació”, el Govern de Cuba ha ratificat el seu compromís d’avançar en la millora de la política migratòria i de “complir justament aquest nou acord per al qual s’han pres internament les mesures corresponents.

Alhora, l’Havana “continuarà garantint el dret a viatjar i emigrar dels ciutadans cubans i de tornar al país, d’acord amb els requeriments de la llei migratòria”, ha indicat en un comunicat, i alhora “adoptarà de mica en mica més mesures per actualitzar la política migratòria vigent”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor