18.05.2017 - 12:21
WASHINGTON, 18 (Reuters/EP)
L’equip de Donald Trump va tenir almenys 18 contactes amb persones relacionades amb el Govern rus durant la campanya per a les eleccions presidencials que es van celebrar l’any passat als Estats Units, segons ha revelat aquest dijous l’agència de notícies Reuters, que cita nombroses fonts de l’Administració nord-americana amb coneixement sobre aquest assumpte.
Els contactes es van produir entre l’abril i el novembre del 2016 a través de trucades telefòniques i correus electrònics, d’acord amb els registres que posseeix la Intel·ligència nord-americana, que segueix els moviments en territori nord-americà dels individus rellevants per al Kremlin.
Un dels protagonistes és Michael Flynn, assessor de Seguretat Nacional de Trump que va ser cessat el passat 8 de febrer pels seus freqüents contactes amb l’ambaixador rus a Washington, Serguei Kisliak, per establir un canal directe de comunicació entre el president nord-americà i el seu homòleg rus, Vladímir Putin.
Quan es va destapar l’escàndol la Casa Blanca va negar qualsevol contacte de l’equip de Trump amb Kisliak, però des de llavors s’han confirmat quatre reunions entre els assessors presidencials i el cap de la missió diplomàtica russa durant la campanya electoral.
Un altre dels implicats és Víktor Medvedtxuk, un oligarca ucraïnès molt proper a Putin. De fet, el cap d’Estat és padrí de la seva filla. “No conec cap associat proper a Donald Trump, per tant, no ha pogut haver-hi cap conversa d’aquest tipus”, ha contestat a Reuters en un correu.
Més enllà de Kisliak i Medvedtxuk, es desconeixen les identitats dels emissaris de Putin perquè han estat “emmascarats” en els informes d’Intel·ligència a causa dels drets que els emparen com a ciutadans nord-americans. No obstant això, els congressistes poden sol·licitar que siguin revelats en interès de la seguretat nacional.
Les fonts consultades per Reuters, tant funcionaris en exercici com a antics, han aclarit que no hi ha indicis que en aquests contactes l’entorn de Trump incorregués en un mal comportament o col·lusió. Les converses s’haurien centrat en les relacions econòmiques entre Washington i Moscou, incloses les sancions unilaterals imposades a Rússia, la cooperació en la lluita contra Estat Islàmic i el nou paper de la Xina en l’esfera internacional.
En la mateixa línia, veterans d’altres campanyes electorals han explicat que no és estrany que els equips dels candidats parlin amb representants estrangers, si bé han admès que l’elevat nombre de contactes en el cas de Trump sí és “estrany”. “Especialment amb un país que considerem adversari o un poder hostil”, ha dit el republicà i exnúmero dos del Departament d’Estat Richard Armitage.
Malgrat aquestes matisacions, aquestes noves revelacions podrien augmentar la pressió sobre Trump, envoltat pels seus vincles amb el Kremlin. Aquest mateix dijous, el Departament de Justícia ha anunciat la designació d’un fiscal especial per indagar sobre la ingerència russa en la campanya nord-americana, acreditada per diverses agències d’Intel·ligència.
En l’últim capítol d’aquesta trama, la premsa nord-americana ha suggerit aquesta setmana, sobre la base d’unes gravacions de les reunions entre James Comey i Trump que va fer el mateix Comey, que el ja exdirector de l’FBI va ser destituït per la seva negativa a frenar les investigacions sobre el nexe rus del nou inquilí de la Casa Blanca.