Nou moviment dels EUA: Donald Trump Jr. visita Grenlàndia i Dinamarca reitera que no es ven

  • Trump va insistir a dir fa pocs dies que vol que els EUA comprin l'illa

VilaWeb

Redacció

07.01.2025 - 17:25
Actualització: 07.01.2025 - 17:36

La primera ministra de Dinamarca, Mette Frederiksen, ha assegurat que Grenlàndia no és en venda. Ho ha dit per apagar l’incendi diplomàtic causat per Donald Trump, que fa uns dies va tornar a expressar la voluntat que els EUA comprin l’illa àrtica, que a hores d’ara és un país autònom que forma part de la corona danesa. Frederiksen ha dit que el primer ministre grenlandès, Múte Egede, ha deixat molt clar que té el suport de bona part de la població de l’illa i que, per tant, no és en venda ni ho serà en el futur.

Aquestes declaracions arriben el mateix dia que el fill gran de Trump, Donald Trump Jr, ha aterrat a l’illa en el que, segons que ha dit, és una visita privada. Ara bé, els seus acompanyants, l’activista ultra Charlie Kirk i el director de personal del futur president, Sergio Gor, han fet saltar les llums d’alarma al país. “Don Jr. i els meus representants aterren a Grenlàndia. La rebuda ha estat magnífica. Ells i el món lliure necessiten seguretat, força i pau! Aquest és un acord que ha de succeir. Tornem a fer gran Grenlàndia”, va escriure el futur president, fent un joc de paraules amb el seu lema de campanya als Estats Units.

Frederiksen ha reconegut que l’interès dels Estats Units per l’illa l’afalaga, però ha dit que han de ser els grenlandesos els qui en decideixin el futur.

Trump va recuperar públicament l’interès en la compra de Grenlàndia en una publicació a Truth Social, en la qual va assegurar que “el control” de l’illa és una “necessitat absoluta”: “Per motius de seguretat nacional i llibertat arreu del món, els Estats Units consideren que la propietat i el control de Grenlàndia són una necessitat absoluta”.

Grenlàndia és un dels tres països constituents del Regne de Dinamarca. Els altres dos són Dinamarca i les illes Fèroe. L’illa continent té amplis poders. Gestiona directament àrees de la política internacional i es prepara per a esdevenir un estat independent. El principal inconvenient és l’escassa població i els recursos limitats que té, que la fan dependent de l’ajut danès. Té més de dos milions de quilòmetres quadrats i ocupa una superfície que sobre el mapa d’Europa aniria del nord de Noruega fins a Alacant. Només el seu gran parc nacional, on viuen tan sols 233 habitants, té catorze vegades la superfície dels Països Catalans. En total, Grenlàndia té una població de 56.000 persones, el 90% de les quals viuen en setze ciutats.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor