Ets de ciències o de lletres?

VilaWeb

Redacció

02.11.2017 - 02:00

Per trencar aquest fals dilema i amb el convenciment d’haver obert la porta de comunicació entre la cultura humanística i la cultura científica, aquest mes d’octubre s’han celebrat les jornades Interacció 17, amb tres-cents inscrits. Organitzat per Cultura de la Diputació de Barcelona, aquest fòrum va donar veu a més de 50 ponents que, durant tres dies, van transmetre un missatge unànime: ciència i cultura són el mateix i l’una possibilita l’altra. Ja us vam avançar alguna cosa amb aquesta crònica de la ponència de Jorge Wagensberg. 

Aquesta edició d’Interacció destaca no només per haver estat la primera en què es reconcilien aquestes dues branques del coneixement, sinó per la posada en marxa de la plataforma Barcelona Science Corner, que ha de donar continuïtat a aquesta connexió restablerta. Presentada pel diputat de Cultura, Juanjo Puigcorbé, aquest portal web impulsat per la Diputació de Barcelona vehicularà de manera permanent la informació i el debat relacionat amb la cultura científica. Puigcorbé també ha avançat que les jornades dedicaran l’edició de 2018, al binomi cultura i educació, i el 2019, que abordarà la dualitat tradició i innovació.

Entre els temes tractats destaquen les aplicacions de la ciència a la vida quotidiana i la seva divulgació, la ciència ciutadana amb la participació de la ciutadania a través de les noves tecnologies o el nou model d’equipaments culturals com biblioteques i museus de ciència i la seva relació amb l’entorn a pobles i ciutats.

Les jornades han comptat amb les intervencions de més de cinquanta representats tant de l’àmbit de la ciència com de la cultura com ara Jorge Wagensberg, Lluís Torner, Javier Martín Vide, Diana Escobar, Juan Insua, Eugenia Balcells o Vicenç Altaió, entre d’altres.

En la seva conferència, el físic i pensador, Jorge Wagensberg, ha recomanat l’enriquiment de l’experiència cultural a partir de l’adopció de mètodes científics i ha demanat que el investigadors regalin comprensió als artistes, i que aquests regalin intuïció als investigadors. L’exdirector del CosmoCaixa ha recordat que els moments de màxima creativitat han estat possibles gràcies al treball conjunt de científics i artistes, i com “mentre ciència i art són dues maneres complementàries d’interpretar el món, la tecnologia serveix per canviar-lo”. Per a Wagensberg les noves idees venen de l’observació i de forçar el cervell al canvi, per exemple, viatjant, i ha afirmat que el viatge és un mètode per capturar idees, “ja moltes grans idees comencen observant el món quan es viatja”. Podeu ampliar informació sobre la ponència de Wagensberg en aquesta crònica de Carla Mallol publicada a Núvol.

Podeu llegir la crònica íntegra a Núvol, el digital de cultura

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor