13.02.2018 - 17:08
|
Actualització: 13.02.2018 - 18:07
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) admet que la multinacional Roca Sanitari és responsable de la mort l’any 2015 d’un extreballador de la fàbrica de Gavà com a conseqüència d’un mesotelioma pleural un tumor causat per la inhalació d’amiant. L’alt tribunal ha emès una sentència que ratifica un fallo del Jutjat Social 32 de Barcelona que establia l’origen laboral de la patologia i en feia responsable a la mútua de la companyia.
Així mateix, obligava a pagar a la seva vídua una prestació derivada del que considera que és una malaltia professional. El text revela que ‘com a mínim fins el mes de desembre de 2004, Roca utilitzava juntes d’amiant per a la fabricació de components d’aixetes’. Aquest fet suposa que la companyia va usar aquest producte quatre anys després que es prohibís a la Unió Europea i quan ja feia dos anys que havia expirat la moratòria de dos anys -fins 2002- que es va concedir a l’estat espanyol.
La sentència assenyala que l’home va treballar durant més de 50 anys – de 1965 a 2015- a la fàbrica del Baix Llobregat i va ocupar diversos llocs de treball primer a la secció de calderes, després a la de radiadors i en els darrers anys va exercir de tècnic administratius a diferents departaments on es fabricaven i muntaven aixetes. Aquest darrer lloc de feina obligava la víctima a ‘recórrer i passejar pel magatzem de la fàbrica’, ja que era la persona que duia a terme els inventaris dels productes. En aquesta línia, reconeix que l’afectat va desenvolupar un mesotelioma pleural maligne, que és un tumor que va acabar causant-li una insuficiència respiratòria que li va provocar la mort.
Abans però, i a causa d’aquesta patologia, el treballador havia estat declarat en situació d’incapacitat permanent ‘derivada d’una malaltia professional’, apunta la sentència. El text recorda que ‘en l’àmbit mèdic es ve entenent que la causa principal del mesotelioma és el contacte i la inhalació de la pols d’amiant’ i fa constar que Roca va importar amiant entre els anys 1965 i 1970, i a partir de 1984, va ser autoritzada pel ministeri d’Economia per a produir sabates de fre de ferrocarril.
Per a Miguel Arenas, advocat de Col·lectiu Ronda, el fet que el TSJC hagi desestimat el recurs interposat per Roca ‘torna a accentuar l’evidència que a la fàbrica de Gavà es va treballar en contacte amb materials molt perillosos que han afectat la salut i fins i tot s’han emportat la vida de moltes persones’. Així mateix ha explicat que la família de la víctima interposarà una nova demanda reclamant una indemnització per danys i perjudicis, ja que l’anterior no contemplava aquest concepte.