Estudien per primera vegada una teràpia contra els trastorns cognitius associats al VIH

  • Un estudi liderat per la Fundació Lluita contra la Sida avalua per primera en l'Estat una teràpia farmacològica per tractar els trastorns cognitius associats al VIH, i que afecten entre un 30% i 60% de les persones amb aquesta infecció, ha informat l'entitat aquest divendres en un comunicat.

VilaWeb
Redacció
08.09.2017 - 11:39

BARCELONA, 8 (EUROPA PRESS)

Un estudi liderat per la Fundació Lluita contra la Sida avalua per primera en l’Estat una teràpia farmacològica per tractar els trastorns cognitius associats al VIH, i que afecten entre un 30% i 60% de les persones amb aquesta infecció, ha informat l’entitat aquest divendres en un comunicat.

L’assaig clínic, que publica la revista ‘Plos One’, revela una millora de determinats aspectes cognitius, com velocitat a l’hora de captar informació i la capacitat de planificar.

En el marc de l’estudi també s’ha assajat per primera vegada al món els possibles beneficis d’un fàrmac utilitzat en malalties com l’Alzheimer i el Parkinson (‘rivastigmina transdermal’) davant els trastorns del sistema nerviós central en pacients que van contreure el VIH fa anys.

El citat treball, titulat ‘Triant-te’, ha comptat amb 29 participants classificats en tres grups: el primer va iniciar el tractament farmacològic amb ‘rivastigmina transdermal’, el segon va rebre teràpia amb liti i i tercer es va mantenir com a grup de control, sense rebre nova medicació.

Tots ells es trobaven rebent teràpia antiretroviral estable des de feia més de sis mesos i presentaven un trastorn cognitiu associat al VIH.

A tots els participants se’ls va sotmetre a una avaluació exhaustiva tenint en compte variables emocionals, de qualitat de vida i factors de la seva activitat diària.

BENEFICIS

Els resultats mostren tendències de millora en el grup que prenia el primer fàrmac en el cas de dues funcions cerebrals alterades pel VIH: la velocitat de processament de la informació (rapidesa o lentitud a l’hora de captar la informació) i el funcionament executiu (habilitat per planificar, prioritzar, començar i acabar activitats).

Segons els investigadors, un dels reptes més importants per als clínics que atenen persones amb VIH és el diagnòstic precoç dels dèficits a nivell del sistema nerviós central.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor