Estudiants de València s’aboquen en les tasques de neteja: “Hem canviat anar a classe per ajudar el poble”

  • Les universitats valencianes suspenen les classes fins l’11 de novembre pels efectes de la gota freda

VilaWeb
ACN
04.11.2024 - 17:19
Actualització: 04.11.2024 - 20:49

La Universitat de València i la Universitat Politècnica de València han suspès l’activitat acadèmica durant tota la setmana perquè els alumnes es puguin centrar a ajudar els municipis més afectats. No tornaran a les aules fins l’11 de novembre. Avui, uns quants grups d’universitaris s’han abocat en les tasques de neteja a la zona zero. Juan Asensio i Sergi García estudien gestió i administració pública a la UPV, i aquest matí han anat de València fins a Aldaia (Horta Sud) per ajudar un company que també estudia amb ells, Felipe Puerto. “Hem canviat anar a classe per ajudar el poble, qui ho necessite. Que no se senten desemparats”, resumeix Juan Asensio a l’ACN.

Són quarts de nou del matí i un grup de joves entre vint-i-dos anys i vint-i-tres es lliguen bosses de plàstic a les botes de muntanya, porten màscara perquè els pobles afectats comencen a fer pudor de podrit després de gairebé una setmana negats d’aigua i de fang, i pot ser un problema de salut pública. Han deixat el cotxe al polígon d’Aldaia, encara devastat per la riuada de dimarts passat, quan es va desbordar el barranc de la Saleta. Els universitaris vénen equipats amb escombres, galledes, bosses de menjar i garrafes d’aigua potable per portar al seu amic, que viu en uns baixos del nucli urbà.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Primer, fan una parada en un punt on hi ha una furgoneta i que reparteix botes d’aigua per als voluntaris i els veïns, i després de caminar una bona estona i travessar el torrent, arriben a casa d’en Felipe. El carrer és ple de piles de mobles de les persones que viuen a les plantes baixes, que van quedar plens d’aigua.

Puerto explica que, a vegades, quan plou més que no pas habitualment, l’aigua s’estanca una mica. Però amb pocs minuts va observar que se’n filtrava molta més. “Va començar a entrar a molta pressió”, diu. Llavors, amb els seus pares, van pujar al primer pis, on tenen una petita habitació. “Va ser molt angoixant”, remarca.

Un temor que ahir va tornar quan es va tornar a activar l’alerta vermella per pluges torrencials al sud de València. “Una inundació un altre cop, amb els carrers plens de brossa”, va pensar. “Teníem la por al cos”, reconeix. Per això han passat la nit a casa del veí del tercer pis, i la pluja no ha estat tan forta com la setmana passada.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida de VilaWeb (@vilaweb)

“Ajudar el poble”

Un dels estudiants de la UPV explica que dissabte, de la universitat estant, ja van avisar que era un problema molt greu i que no continuarien les classes aquesta setmana. “Els qui tenim temps lliure, hem decidit venir a ajudar”, apunta. “Portem menjar, aliments, aigua que feia molta falta i un fogonet per a poder cuinar perquè estaven sense llum.”

Asensio i García van provar d’anar-hi diumenge, però la policia els va barrar el pas arran de les restriccions imposades pel govern valencià. Asensio destaca que volen ajudar el poble. “El voluntariat és una bogeria, ha vingut molta gent, hi ha milers de persones mobilitzades. Estic orgullós de les persones”, afegeix García.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

“Els primers dies notàvem abandonament”

D’ençà del primer dia, els amics de Felipe Puerto es van involucrar en la neteja de casa seva, i ara ja freguen el terra i ho desinfecten tot amb lleixiu. A més, explica que els supermercats són tancats i que no tenen productes bàsics. “Que arriben amics, psicològicament, va molt bé”, confessa l’afectat per la barrancada.

El jove està molt agraït a tots els voluntaris. “Els primers dies notàvem abandonament de les institucions”, indica, mentre remarca la col·laboració de la gent que s’ha bolcat en les feines de neteja.

Felipe Puerto lamenta que la societat etiqueti el jovent d’egoista. “Pots estar a casa teva tranquil·lament relaxat amb la tele, però estem veient una quantitat immensa de joves netejant les cases, portant menjar”, manifesta.

Ara no poden avançar perquè hi ha munts de mobles, electrodomèstics i ferralla al mig del carrer. “L’esperança és que traguen això”, diu, assenyalant la pila de deixalles.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor