22.06.2022 - 14:32
|
Actualització: 22.06.2022 - 14:48
Un 97,2% dels estudiants van escollir el català com a llengua dels enunciats a les Proves d’Accés a la Universitat (PAU), mentre que tan sols un 2,8% es decantaren pel castellà, gairebé la meitat del 5% registrat l’any passat. Així ho ha explicat aquest migdia la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, que ha afegit que les xifres suposen un lleuger increment respecte a les del curs passat, quan el 95% dels estudiants optaren pel català.
Enguany, els alumnes havien d’emplenar un formulari anònim, imposat per via judicial, en què indicaven en quina de les tres llengües reconegudes oficialment a Catalunya –el català, l’aranès i el castellà– volien respondre l’examen. Geis ha reconegut que aquestes “interferències” de la justícia espanyola han complicat l’organització de les PAU d’enguany, però així i tot s’ha mostrat molt satisfeta pel fet que la pràctica totalitat dels estudiants hagin triat el català. Les xifres, a parer seu, demostren la futilitat de les intromissions judicials sobre la qüestió del català a l’ensenyament, que ha demanat que s’aturin.
Crítica amb la LOSU
Paral·lelament, Geis ha expressat reticències amb el projecte de la llei orgànica del sistema universitari espanyol (LOSU), no tan sols perquè no reconeix les característiques pròpies del sistema universitari català sinó també per la manca de suport financer per tal d’aplicar les mesures que planteja. És per això que la consellera demana que el text concedeixi flexibilitat i autonomia al sistema universitari català, del qual lamenta que no en reconegui la diferenciació.
Geis ha fet aquestes declaracions després de reunir-se amb el conseller basc d’educació, Jokin Bildarratz, que ha coincidit en algunes de les crítiques de Geis a la LOSU i ha reivindicat que el País Basc ja va aprovar la seva pròpia llei d’universitats el 2004.