24.01.2019 - 14:57
|
Actualització: 24.01.2019 - 15:12
L’estudiant de grau de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Martí Perpinyà ha trobat el primer sistema de tres nans blancs resolts mentre preparava la seva feina de fi de grau, una fita científica que podria explicar fets com l’expansió de l’univers.
Segons ha comunicat aquest dijous el mateix Perpinyà, ‘no vaig ser conscient de l’impacte del descobriment que vaig fer fins que després de dos dies, després d’uns correus electrònics amb els meus supervisors i altres col·laboradors, ens vam adonar que era el primer sistema triple de nans blancs mai observat’.
‘És una cosa que passarà inadvertida per a la majoria, però per a mi i per a la gent en el món de l’astrofísica té molta importància, i amb això tinc més que suficient’, ha sentenciat Perpinyà.
Un nan blanc és una fase per la qual passen la majoria de les estrelles que coneixem en acabar les seves vides, fins i tot el Sol, i són dels astres més freqüents a l’univers, segons ha informat la UPC.
El descobriment s’ha efectuat a través del satèl·lit Gaia i s’ha publicat en la revista digital Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, en un article signat pel mateix Perpinyà, el professor Alberto Rebassa i altres científics d’universitats europees i americanes.
Gràcies a aquesta publicació, el treball del jove estudiant s’ha guanyat el reconeixement de la comunitat científica i el tutor del treball, Albert Rebassa, ha explicat que ‘obre la porta a demostracions científiques de teories de l’astrofísica, amb repercussions inimaginables en el coneixement que tenim de l’Univers’.
Perpinyà s’ha matriculat en un màster de Terra, Espai Físic i Enginyeria a la Universitat Tècnica de Dinamarca, a Copenhaguen, mentre treballarà en sistemes d’observació terrestre per satèl·lit en l’agència del govern danès, The Danish Agency for Data Supply and Efficieny.