07.01.2022 - 11:20
|
Actualització: 07.01.2022 - 11:43
Primeres dades sobre l’afectació dels vaccins contra la covid-19 en el cicle menstrual. Segons un estudi publicat al Green Journal, les dones que han rebut almenys una dosi tenen de mitjana un cicle menstrual un dia més llarg de l’habitual. De totes maneres, els experts consideren que la diferència no és clínicament significativa i no hauria de causar preocupació.
“La conclusió és que aquests resultats són tranquil·litzadors respecte de la salut i la salut reproductiva”, ha afirmat a la CNN la doctora Alison Edelman, ginecòloga i professora de la Universitat de Salut i Ciències d’Oregon. Ha ressaltat que les dades de l’estudi encaixen també amb unes altres sobre la seguretat dels vaccins respecte dels embarassos i la fertilitat.
De totes maneres, Edelman ha destacat que la relació de cadascú amb el seu cicle menstrual va més enllà del factor clínic i té un component personal molt important. Per això, ha assenyalat que l’estudi ofereix informació nova i concreta que permet d’afrontar i entendre possibles canvis en la menstruació.
D’una altra banda, l’estudi també indica que les variacions més significatives en el cicle menstrual aparentment han passat en qui havia rebut totes dues dosis d’un vaccí d’ARN missatger (Pfizer/BioNTech o Moderna) dins un mateix cicle. En aquests casos, la mitjana d’augment del cicle va ser de dos dies.