18.08.2021 - 09:22
|
Actualització: 18.08.2021 - 12:10
L’estiu passat, un estudi de la Universitat de Barcelona va formular una hipòtesi cridanera i rocambolesca sobre la pandèmia: el març del 2019, vuit mesos abans dels primers casos confirmats de la covid-19, ja s’havia detectat el virus a les aigües residuals de Barcelona.
Segons que va explicar el grup de recerca de Virus Entèrics de la UB, la detecció retrospectiva de casos de la covid-19, emmascarats per la grip, els va portar a analitzar mostres congelades d’aigües residuals entre el gener del 2018 i el desembre del 2019.
“Totes les mostres van ser negatives en presència de genomes de SARS-CoV-2 excepte la del 12 de març de 2019. Els nivells de SARS-CoV-2 eren molt baixos, però van sortir clarament positius per PCR i, a més, emprant dues dianes diferents”, va declarar Albert Bosch, un dels signants de l’estudi i president de la Societat Espanyola de Virologia.
Ara, només dos dies després de fer-se públics els resultats, unes quantes veus de la comunitat científica van criticar i posar en dubte les conclusions de l’estudi. El professor de la University College de Londres François Balloux, que ha participat en investigacions importants sobre la pandèmia, va dir: “És altament irresponsable haver publicat una investigació preliminar basada en evidències poc curoses, incompletes i qüestionables.”
Un any després, el biotecnòleg Xavier Dengra ha repassat el recorregut de l’estudi de la UB i diu que ha estat referenciat en més d’una seixantena d’articles, tot i que no s’ha publicat en cap revista especialitzada. És a dir, no ha estat revisat i validat per uns altres científics o per un comitè editorial.
En un fil a Twitter, lamenta que el grup de recerca de la UB no hagi fet una esmena pública de l’estudi. Enguany, el mateix grup ha publicat un altre article sobre les aigües residuals durant la primera onada de la pandèmia, en què no fa cap referència a la presència del coronavirus a les de Barcelona el març del 2019.
“Ha caigut en l’oblit i ja ningú li dóna importància, però roman visible com a coneixement científic, ha estat citat en obres posteriors com a vàlid, no ha estat esmenat com toca i és una mala praxi”, diu Dengra.
Recordeu l'estudi de la UB que deia haver trobat la #COVID19 a les aigües fecals de Barcelona un any abans de la pandèmia?
La pròpia @UniBarcelona se'n va fer ressò. Un any després, n’he resseguit el progrés i ha envellit MOLT malament. Obro fil d'errors que considero greus👇🏼 pic.twitter.com/f4rUm8FVyC
— Xavier Dengra i Grau (@xavidegr) August 17, 2021
He dit «prepublicat», sí. Què vol dir això? Que el repositori on es va penjar NO era definitiu: no havia estat validat per altres científics ni cap comitè editorial.
A «MedRxiv» ho especifica clarament. Vegeu la captura adjunta al tuit: https://t.co/ilwFI6Dtv1
I què va passar? pic.twitter.com/SKdnWNVWsN
— Xavier Dengra i Grau (@xavidegr) August 17, 2021
Aquest estudi, insisteixo, provisional, és a dia d'avui citat (segons Google Acadèmic) per uns altres 65 articles acadèmics que el donen per bo.
El món de la publicació científica és depredador com pocs, sí, però això és una mala praxi. No s'hi pot afegir gaire més. pic.twitter.com/6vLcTQel9w
— Xavier Dengra i Grau (@xavidegr) August 17, 2021
Altres comentaris fan referència a que l'estudi fou financat per la multinacional Suez —amb vincles a la Xina. També hi ha part d'autoria corresponent a @Agbar.
No entraré en hipòtesis sobre possibles conflictes d'interessos o finançaments d'empreses en estudis d'unis públiques.
— Xavier Dengra i Grau (@xavidegr) August 17, 2021
Fins on hem arribat? Bé, a data de 2021 no he aconseguit trobar cap esmena dels propis autors de l'article a tot això.
Ans al contrari, han publicat enguany el següent estudi. Té un «Cristo gros», atents:https://t.co/jDb7wDsfRQ pic.twitter.com/0asKUSwe3y
— Xavier Dengra i Grau (@xavidegr) August 17, 2021
No entro massa en l'estructura d'un estudi acadèmic perquè depèn de la revista, però el de 2021 no té conclusions i barreja resultats i discussió.
Llegits ambdós, en el segon s'hi han esbandit un pes de sobre quant a moderació, afirmacions, i el pre-article de 2020.
— Xavier Dengra i Grau (@xavidegr) August 17, 2021
2. Mitjans que llueixen el seu rigor, són públics o tenen redactors científics i que se'n van fer ressò (@324cat, @diariARA, @rac1, @LaVanguardia o @elperiodico_cat) podrien esmenar en una línia «Agost de 2021: aquell estudi finalment no es va publicar i validar científicament».
— Xavier Dengra i Grau (@xavidegr) August 17, 2021
4. Sense fer sang amb els autors (prou putada és que passi això, que soc del ram): l'article de 2020 el va signar Albert Bosch Navarro, que és President de la Societat Internacional de Virologia Alimentària i Ambiental i també President de la Societat Espanyola de Virologia.
— Xavier Dengra i Grau (@xavidegr) August 17, 2021
Allò va caure en l'oblit i ja ningú li dona importància.
Però roman visible com a coneixement científic, ha estat citat en obres posteriors com a vàlid, no ha estat esmenat com toca i és una mala praxi.
— Xavier Dengra i Grau (@xavidegr) August 17, 2021
Com a científics se’ns ha de reconèixer i acceptar el dret humà a equivocar-nos i les conseqüències justes d’aprendre —cometem errors, sovint cars i ens n’adonem tard.
Tanmateix hem de procurar esmenar-los, documentar-los i guanyar-nos la confiança pública al món digital.
FI 🧶
— Xavier Dengra i Grau (@xavidegr) August 17, 2021