29.08.2022 - 17:31
|
Actualització: 29.08.2022 - 19:52
Un estudi de l’institut Dexeus Dona en col·laboració amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha determinat que el semen congelat manté la viabilitat a l’espai exterior. El treball s’ha presentat al congrés de la Societat Europea de Reproducció Humana i Embriologia, que es fa aquesta setmana a Viena. La recerca és la primera passa d’un projecte més ampli, l’objectiu del qual és valorar la viabilitat de crear bancs de gàmetes en l’espai i les possibilitats de reproducció de l’espècie humana fora de la Terra. Els investigadors han estudiat els efectes de les condicions de microgravetat a partir de la tècnica de caiguda lliure en vols parabòlics de curta durada.
Uns quants estudis han descrit que la disminució de la força de la gravetat afecta les estructures cel·lulars i moleculars, i els sistemes cardiovascular, múscul-esquelètic, nerviós i endocrí. Però l’impacte sobre espermatozoides, òvuls i sobre la reproducció humana encara no se sap a bastament. L’estudi tenia el propòsit d’investigar si l’exposició a condicions de microgravetat semblants a les de l’espai exterior podien afectar la mobilitat i la vitalitat d’unes quantes mostres d’esperma congelat. Els resultats indiquen que la microgravetat no afecta la viabilitat de l’esperma humà congelat, i que la seva concentració, mobilitat, vitalitat i l’ADN espermàtic no mostren alteracions significatives respecte de l’esperma congelat emmagatzemat en condicions de gravetat terrestre.
“Tan sols és un primer estudi preliminar, que forma part d’un projecte més ampli, l’objectiu del qual és estudiar més a fons la viabilitat dels gàmetes humans en condicions de microgravetat”, ha indicat Montserrat Boada, investigadora en cap de la recerca.
Les deu mostres de semen emprades per a l’estudi es van congelar en nitrogen líquid a -196 graus centígrads i van ser sotmeses a una vintena de paràboles dutes a terme per una avioneta de l’Aeroclub Barcelona-Sabadell especialitzada en l’execució de vols acrobàtics per a estudis científics. “Aquesta maniobra produeix unes condicions d’ingravidesa totalment equiparables a les que hi ha en vols espacials i que experimenta un astronauta en òrbita”, ha explicat el professor Antoni Pérez-Poch, expert en microgravetat de la UPC, que ha participat en la recerca.
Tot seguit, les mostres es van comparar amb fraccions homòlogues congelades en el mateix moment, però no sotmeses a les condicions de microgravetat i es va comprovar que no hi havia diferències significatives en paràmetres com ara la concentració, la mobilitat, la vitalitat, la morfologia, l’apoptosi i la fragmentació de l’ADN espermàtic. Boada, que ha indicat que en una segona fase es preveu d’analitzar ovòcits i embrions –per a la qual cosa cal tenir el permís de la Comissió Nacional de Reproducció Humana– ha dit que els resultats possibilitaven de transportar de manera segura esperma a l’espai i crear bancs de semen fora de la Terra.