Un estudi revela un augment alarmant en l’ús de medicació psiquiàtrica entre doctorands

  • Investigadors de les universitats de Göteborg i Estocolm diuen que durant els estudis hi ha problemes de salut mental

VilaWeb
Imatge d'arxiu d'un pla general de l'entrada a una aula de la facultat de Biologia de la UB (fotografia: ACN).
Redacció
16.10.2024 - 18:53
Actualització: 16.10.2024 - 19:41

Un estudi elaborat per investigadors de les universitats de Göteborg i Estocolm revela una relació preocupant entre els estudis de doctorat i un augment significatiu en l’ús de medicació psiquiàtrica entre els estudiants. Segons l’informe, titulat “L’impacte dels estudis de doctorat en la salut mental: Un estudi longitudinal de la població sueca”, publicat a la prestigiosa revista Nature, els doctorands suecs experimenten un augment d’un 40% en el consum de medicaments psiquiàtrics, com ara antidepressius i ansiolítics, durant els cinc anys d’estudis.

El treball analitza dades de més de 20.000 doctorands a Suècia entre l’any 2006 i 2017, seguint la trajectòria abans, durant i després dels estudis de doctorat. Els resultats mostren que, abans de començar els estudis, els estudiants tenien nivells similars de consum de medicació psiquiàtrica respecte de la població amb un títol de màster, però la seva situació empitjora considerablement durant el doctorat.

Concretament, els investigadors van detectar que, cinc anys després d’haver començat el doctorat, els estudiants utilitzaven medicaments psiquiàtrics en un nivell més elevat que unes altres persones amb una educació superior i equiparable en termes socioeconòmics. Aquesta taxa, segons l’estudi, és comparable a la de la població general, cosa que indica que els doctorands desenvolupen problemes de salut mental més greus que uns altres grups altament educats.

Les causes

Els investigadors suggereixen que l’augment de l’ús de medicació psiquiàtrica és atribuïble a uns quants factors del mateix doctorat, incloent-hi la pressió acadèmica, la inseguretat laboral, els problemes de finançament i la dificultat per a mantenir un equilibri entre la vida personal i l’acadèmica. Aquestes tensions, combinades amb el llarg període d’estudi, sembla que tenen un efecte devastador en el benestar emocional dels estudiants.

Els autors de l’estudi subratllen que el doctorat no és tan sols un envit intel·lectual, sinó que també posa una pressió emocional considerable sobre els estudiants. “El nostre estudi mostra que aquesta pressió pot tenir conseqüències greus per a la seva salut mental, que afecta la seva qualitat de vida i, en molts casos, requereix intervenció mèdica”, detallen.

Les dades també revelen una reducció en l’ús de medicació psiquiàtrica una volta finalitzats els estudis de doctorat, la qual cosa suggereix que molts dels problemes de salut mental es concentren en el període actiu dels estudis. No obstant això, els investigadors avisen que l’impacte a llarg termini d’aquest estrès pot ser considerable i pot afectar la carrera acadèmica i professional dels afectats.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor