16.10.2020 - 16:42
El remdesivir no és un medicament eficaç per tractar els casos greus de la covid-19, tot i que fins ara s’havia assegurat que podia reduir la mortalitat. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha arribat a aquesta conclusió després de coordinar el principal assaig clínic —sis mesos de durada— sobre els efectes d’aquest medicament en malalts greus.
En el mateix estudi, també s’han provat la hidroxicloroquina, els interferons i els antiretrovirals lopinavir/ritonavir, que tampoc no han demostrat tenir cap eficàcia en els estadis més avançats de la infecció. ‘Semblen tenir poc o cap efecte sobre la mortalitat’, ha assegurat l’OMS en un comunicat.
En l’assaig hi han participat mig miler d’hospitals de trenta països diferents. Pròximament l’OMS posarà en marxa un nou estudi per provar l’eficàcia contra la covid-19 d’altres antivirals, immunomoduladors i anticossos monoclonals.
Gilead, indignada
La biotecnològica Gilead, productora del remdesivir, no ha tardat a mostrar el seu rebuig per l’anunci de l’OMS. En aquest sentit, l’empresa ha assegurat que les dades no concorden amb un estudi previ de l’Institut Nacional d’Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels EUA, segons el qual l’antiviral reduïa set dies l’hospitalització dels malalts greus.
El 2009, Gilead va desenvolupar el remdesivir com a tractament potencial de l’hepatitis C, però el medicament no va donar resultats. Posteriorment, es va provar com a possible tractament contra els virus de Marburg i de l’Ebola, però tampoc no va demostrar cap eficàcia contra les infeccions. De fet, abans de la pandèmia del coronavirus 2019, el fàrmac no tenia ni l’autoritació per a ús d’urgència.