05.08.2022 - 17:46
Un estudi publicat recentment a la revista ‘Nature Ecology and Evolution’ ha revelat alguns dels processos clau en l’evolució microbiana marina. Segons el treball, encapçalat per la Universitat d’Uppsala (Suècia) i que ha comptat amb la participació de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) de Barcelona, és el gran nombre de transicions d’hàbitat -de la mar a la terra i viceversa- que s’han donat els darrers milions d’anys el que permet d’explicar la gran diversitat actual.
En concret, el treball publicat ara ha demostrat que els eucariotes microbians han fet centenars de grans salts del mar a la terra, i també als hàbitats d’aigua dolça, i a l’inrevés, durant la seva evolució. Això, alhora, ha permès deduir on es trobaven els ancestres de cadascun dels grups d’eucariotes microbians.
Segons els autors, “creuar la barrera de la salinitat no és gens fàcil per als organismes i, quan això passa, les transicions resultants són esdeveniments evolutius clau que poden desencadenar explosions de diversitat”. Tanmateix, fins ara no se sabia com havien estat de freqüents aquestes transicions en l’arbre de la vida eucariota, que comprèn els animals, les plantes i una gran varietat de microorganismes eucariotes.
“Gràcies al fet de tenir bons arbres filogenètics i mostres de diferents ambients s’han pogut analitzar les transicions d’hàbitat en diferents grups d’eucariotes, que han arribat a ser centenars durant milions d’anys d’evolució eucariota, cosa que és més del que ens pensàvem”, apunta Ramon Massana, investigador de l’ICM-CSIC i un dels autors de l’estudi.
Per a la seva elaboració, l’equip científic es va servir de les últimes tecnologies amb l’objectiu de poder seqüenciar l’ADN dels microbis que viuen en mostres recollides en llacs boreals, sòls forestals, l’Oceà Índic i la Fossa de les Mariannes, entre molts altres entorns.
En concret, l’ICM-CSIC va aportar mostres marines recollides durant l’expedició Malaspina en diferents oceans i profunditats de la columna d’aigua.
Gràcies a això, s’han pogut construir grans arbres evolutius dels organismes trobats en aquests entorns i, fins i tot, s’han pogut observar una sèrie de patrons en l’evolució de la preferència d’hàbitat.