09.10.2022 - 13:49
|
Actualització: 09.10.2022 - 20:22
Investigadors de la Universitat Case Western Reserve (els Estats Units) han identificat un mecanisme en el teixit cerebral que podria explicar per què les dones són més vulnerables a l’Alzheimer.
Concretament, els científics han descobert que el cervell femení mostra una expressió més gran d’un determinat enzim en comparació amb el cervell masculí, cosa que fa que una proteïna anomenada tau s’acumuli més. És la proteïna responsable de la formació de cúmuls de proteïnes tòxiques a l’interior de les cèl·lules nervioses del cervell dels malalts d’Alzheimer. L’enzim, conegut com a peptidasa específica de la ubiquitina 11 (USP11), va lligat al cromosoma X, és a dir, un dels dos cromosomes sexuals de cada cèl·lula.
“Estem molt entusiasmats amb aquesta troballa perquè posa els fonaments per al desenvolupament de nous medicaments neuroprotectors. Aquest estudi també estableix un marc per identificar més factors lligats al cromosoma X que podrien conferir més susceptibilitat a la ‘tauopatia’ en les dones”, detalla a Europa Press David Kang, catedràtic de patologia a la Facultat de Medicina Case Western Reserve i coautor de l’estudi, publicat en la revista científica Cell.
L’Alzheimer afecta les dones aproximadament el doble que no pas els homes. El mecanisme que explica aquesta vulnerabilitat més gran no és clar, però una possible raó és que les dones acumulen més proteïna tau al cervell.
“Quan una proteïna tau concreta deixa de ser necessària per a la funció de la seva cèl·lula nerviosa, normalment és destruïda. A vegades aquest procés d’eliminació s’interromp, cosa que fa que la tau s’agregui patològicament dins les cèl·lules nervioses. Això condueix a la destrucció de les cèl·lules nervioses en condicions anomenades ‘tauopaties’, la més coneguda de les quals és la malaltia d’Alzheimer”, afegeix Kang.
El procés d’eliminació de l’excés de tau comença amb l’addició d’una etiqueta química, anomenada ubiquitina, a la proteïna tau. La presència d’ubiquitina a la proteïna tau és regulada per un sistema equilibrat d’enzims que l’afegeixen o bé l’eliminen, segons convingui.
La disfunció d’aquest procés d’equilibri pot produir a una acumulació anormal de tau en l’Alzheimer. Kang i el coautor de l’estudi, Jung-A Woo, van començar la recerca per esbrinar les arrels d’aquesta disfunció. “Vam pensar que si això es podia identificar, aleshores podria proporcionar una base per al desenvolupament de nous medicaments que poguessin restaurar l’equilibri adequat dels nivells de tau al cervell”, diu Kang.
Així, els investigadors van descobrir que les dones presenten nivells més alts d’USP11 en el cervell que no els homes, i també que els nivells d’USP11 es correlacionen amb la patologia de tau al cervell de les dones, però no pas en el cervell dels homes.
També van descobrir que, quan van eliminar genèticament la USP11 en un model de ratolí amb patologia tau cerebral, les femelles demostraven estar protegides contra la patologia tau i la deterioració cognitiva. Aquests resultats suggereixen que l’activitat excessiva de l’enzim USP11 en les femelles és la causa de la susceptibilitat més gran a la patologia tau en la malaltia d’Alzheimer. No obstant això, els autors de l’estudi adverteixen que els models animals poden no reflectir plenament la patologia de tau observada en els éssers humans.
“Quant a les implicacions, la bona notícia és que la USP11 és un enzim, i els enzims poden inhibir-se tradicionalment de manera farmacològica. La nostra esperança és desenvolupar un medicament que funcioni d’aquesta manera, per a protegir les dones del risc més gran de desenvolupar la malaltia d’Alzheimer”, conclou Kang.