22.05.2023 - 12:34
|
Actualització: 22.05.2023 - 12:38
L’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC) ha detectat per primera volta onze composts químics en la sang del cordó umbilical d’una setantena de nadons de Barcelona. S’hi troben alguns filtres ultraviolats (UV) utilitzats en les cremes solars i parabens d’ampli ús en cosmètica, tots dos possibles causants d’efectes adversos en les etapes primerenques del desenvolupament fetal i infantil. Aquests resultats demostren la transferència d’aquests composts entre la mare i el fetus a través de la barrera placentària i, per això, els investigadors alerten dels possibles efectes negatius i de la necessitat de més seguiment i regulació.
No és la primera vegada que es detecten contaminants en el cordó umbilical, però sí aquest grup d’onze composts, que inclouen filtres solars d’ampli ús. Aquestes substàncies químiques generen una preocupació creixent, donat que es detecten recentment una gran varietat de mostres i suposen un risc per a la salut humana i el medi ambient.
L’equip investigador assenyala que la principal via d’exposició a aquests composts és per contacte dèrmic, encara que també poden entrar al cos humà a través de menjar o aigua contaminada, o per la inhalació d’aire. Entre més químics trobats per primera volta en cordó umbilical, destaca l’antioxidant MBM, que és additiu en envasos plàstics.